Béketárgyalások: Áttörésre várva

2022. március 23., 13:42 , 1100. szám

Miközben a csatatereken dörögnek a fegyverek, a tárgyalótermekben folytatódnak a háború megállítását célzó diplomáciai erőfeszítések.

Vonaton a háborúba

Váratlan útra szánta el magát Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes március 14-én: vonaton, a háborúban álló Ukrajnán át az oroszok által félig körbekerített Kijevbe utaztak, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ők voltak az első külföldi vezetők, akik az ukrán fővárosba látogattak azóta, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Nyilvánvaló, hogy miután a videoösszeköttetés napjainkra a kapcsolattartás elfogadott módjává vált a diplomáciában is, a politikusok kockázatvállalásának gyakorlati haszna aligha lehetett. A gesztussal Ukrajna iránti szolidaritásukat akarták kifejezésre juttatni.

A varsói kormányfői hivatal közölte: a politikusok az Európai Tanács nevében indultak Kijevbe, a látogatás célja, hogy megerősítsék Ukrajna szuverenitásának és függetlenségének támogatását az Európai Unió által, valamint bemutassák az ukrán államnak és társadalomnak szánt széles körű támogatási csomagot.

„Minél hamarabb meg kell állítani ezt a Keleten zajló tragédiát. Ezért vagyunk Kijevben Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettessel, Petr Fiala és Janez Jansa kormányfőkkel – írta Morawiecki Facebook-bejegyzésében.

A küldöttség mindjárt megérkezése után találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel. A megbeszélés után Morawiecki és Fiala arról biztosította az ukrán vezetést és népet, hogy az Európai Unió nem hagyja őket magukra. A lengyel kormányfő egyúttal felszólította az Uniót, hogy ennek bizonyítékaként gyorsan adja meg Kijevnek a tagjelölti státust.

Kaczynski egyebek között arról beszélt, hogy nemzetközi békefenntartó missziót kellene küldeni Ukrajnába, „akár a NATO részéről, akár szélesebb keretekben”. Olyan erőről lehet szó, amely meg is tudja védeni magát a veszélyes területen – tette hozzá.

Európában sokan nem tudták mire vélni a lengyel politikus szavait, hiszen békefenntartók küldéséhez Oroszország beleegyezésére is szükség lenne. Minden egyéb esetben a nemzetközi haderő megjelenése Ukrajna területén egyenértékű volna Európa hadba lépésével.

Washingtonban és Berlinben is megtapsolták az ukrán elnököt

Csütörtökre virradóra Volodimir Zelenszkij videokapcsolaton keresztül felszólalt az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén. Az ukrán elnök megköszönte az amerikai segítséget és a szankciók kiterjesztésére kérte az Egyesült Államokat.

„Minden egyes héten újabb és újabb szankciókra van szükség, hogy leálljon az orosz hadigépezet. Ezt mindenkire ki kell terjeszteni, aki életben tartja a civileket terrorizáló, kegyetlen rezsimet” – mondta az államfő. Egyúttal ismét arra kérte a nyugati országokat, hogy zárják le az Ukrajna feletti légteret.

A NATO ugyanakkor továbbra is elutasítja a légtérzárra vonatkozó ukrán kérést, mivel el akarja kerülni a fegyveres összetűzést Oroszországgal. Ezt a szövetség főtitkára is megerősítette a NATO védelmi minisztereinek múlt szerdai brüsszeli tanácskozása után.

„Pusztulást és szenvedést látunk Ukrajnában, de ez tovább súlyosbodhat, ha a NATO úgy avatkozik be, hogy a két ország közötti konfliktus kiterjedt háborúvá válik Oroszország és a szövetségesek között” – jelentette ki.

A tagállamok egyetértettek abban, hogy a szervezet nem telepít csapatokat vagy légi eszközöket Ukrajnába, viszont katonai jelenlétének jelentős megerősítésére készül a szövetség keleti szárnyán – közölte a főtitkár.

Múlt csütörtökön délelőtt a német Bundestagban mondott beszédet Zelenszkij. Megköszönte Németország segítségét, a bejelentkezését állva, vastapssal fogadó törvényhozóknak ugyanakkor felrótta, hogy támogatásuk „túl későn érkezett a háború megállításához” – írja a BBC.

A portál összefoglalója szerint Zelenszkij gyakorlatilag megismételte az Egyesült Királyság parlamentjéhez és az Egyesült Államok kongresszusához intézett szavait, lényegében arra sarkallva a berlini döntéshozókat, hogy „tegyenek többet” az orosz agresszió megállítása érdekében.

Zelenszkij Németország Ukrajnával szemben fennálló történelmi felelősségét is felemlegette és bírálta a német/nyugati vezetőket oroszországi gazdasági tevékenységük miatt.

„A béke fontosabb, mint a jövedelem” – mondta a német képviselőknek.

A török vonal

Bizonyos jelekből ítélve meghozhatják gyümölcsüket Törökország erőfeszítései, ami a két háborúzó ország kibékítését illeti. Erre vall, hogy Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, miután tárgyalt ukrán kollégájával, sajtótájékoztatóján kijelentette, Moszkvának nincs kifogása az ellen, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, valamint Törökország és Németország legyenek Ukrajna biztonságának garantálói.

„Amint Kuleba úr a kollektív biztonsági szerződéssel kapcsolatban jelezte korábban, Ukrajna már előállt a maga kezdeményezésével (a biztonsága garantálóiról – a szerk.), ez az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagországa, valamint Törökország és Németország. Tegnap a moszkvai kontaktusunk során azt láttam, hogy az orosz félnek ez ellen nincs kifogás, és el tudnának fogadni egy ilyen javaslatot” – idézi Çavuşoğlut az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a sajtótájékoztatón jelezte, hogy az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák kulcskérdés, amelyről Kijev jelenleg is tárgyal. Hangsúlyozta, hogy a biztonságról csak Oroszországgal megállapodni értelmetlen, ezért többoldalú formátumra van szükség. Hogy milyen tárgyalási formátumról lehetne szó, mely országok részvételével és mikor kezdődhetnének meg az egyeztetések, arról egyelőre nem láttak napvilágot konkrét elképzelések.

Kuleba az Ukrajinszka Pravdának adott, múlt pénteken megjelent interjújában úgy látta, az ukrán és az orosz tárgyalódelegációk nem tudnak valamennyi kérdésben megállapodni, mivel nem rendelkeznek az ehhez szükséges mandátummal. Ezért szerinte itt volna az ideje Zelenszkij és Putyin személyes találkozójának. A két elnök megállapodhatna a fő kérdésekről, a tárgyalódelegációk pedig tisztázhatnák a részleteket – vélte az ukrán külügyminiszter. Kuleba jelezte, hogy a tárgyalások megrendezésére máris számos ország pályázik.

„Amíg ez (Zelenszkij és Putyin személyes találkozója – a szerk.) nincs, tovább tesszük a dolgunkat, vagyis mindent elkövetünk azért, hogy Ukrajna pozíciója a lehető legerősebb legyen a tárgyalásokon” – hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter.

Az álláspontok alig közeledtek

Moszkvában nem lelkesedtek a Kijev által sürgetett csúcstalálkozó ötletéért. Vlagyimir Megyinszkij, Putyin elnök tanácsadója, az orosz tárgyalódelegáció vezetője úgy vélte, a két elnök találkozójáról legfeljebb azután lehetne szó, hogy a tárgyalóküldöttségek kidolgozták és kormányszinten egyeztették a megállapodás szövegét.

Ettől azonban még igen távol állunk. Bár az érintettek nem árulnak el részleteket a videokapcsolat segítségével folytatott tárgyalások menetéről, több jel is arra vall, hogy Kijev semleges, NATO-n kívüli státuszán és az ennek fejében Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák kérdésén túl gyakorlatilag semmiben sincs közeledés a felek között.

„Soha nem fogunk beleegyezni olyan megállapodásokba, amelyek ellentétesek Ukrajna nemzeti érdekeivel” – jelentette ki határozottan Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal irányítója, egyben arra kérve mindenkit, hogy ne dőljenek be az ezzel ellentétes híreszteléseknek.

„Álláspontunk változatlan: tűzszünet, csapatkivonás és szigorú biztonsági garanciák egyértelmű képletekkel” – erősítette meg Kijev álláspontját Mihajlo Podoljak, Jermak tanácsadója, az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője.

Ezek kétségtelenül olyan követelések, amelyekből Kijev nem engedhet, ám léteznek olyan témák is – például az ideiglenesen megszállt ukrán területek jövője, az orosz nyelv helyzete Ukrajnában, az úgynevezett „nácitlanítás” –, amelyekből Moszkva nem hátrálhat ki presztízsveszteség nélkül. A pesszimistább külföldi elemzők ezért is hajlanak arra, hogy aligha várható lényegi elmozdulás a tárgyalásokban mindaddig, amíg a katonai helyzet rá nem kényszeríti erre a felek valamelyikét.

(ntk/MTI/korrespondent.net/interfax.com.ua/bbc.com/pravda.com.ua)

Felmérés: A többség optimista, ami a háború kimenetelét illeti

A Rejting Szociológiai Csoport március 18-i közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 77%-a gondolja úgy, hogy Ukrajnában a dolgok jó irányba haladnak. Csupán 14% van ellenkező véleményen, 10% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Valamennyi régióban, valamennyi korosztálynál azok vannak többségben, akik szerint helyes az irány.

A győzelembe vetett hit változatlanul töretlen: a válaszadók 93%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna képes visszaverni Oroszország támadását. A válaszadók közel fele (47%) azt reméli, hogy Ukrajna már az elkövetkező néhány hétben képes lesz megnyerni az Oroszországgal vívott háborút. Kb. egynegyedük (23%) szerint a háború több hónapig fog tartani. Csupán 12%-uk gondolja úgy, hogy a háború elhúzódik, fél-egy éven belül, netán ennél is hosszabb idő elteltével ér véget. Szinte nincs olyan ember, aki egyáltalán nem hisz a győzelemben. A megkérdezettek 17%-a még nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

Az infláció, az emelkedő árak (45%) és az üzemanyaghiány (38%) azok a fenyegetések, amelyekkel az ukránok szerint az elkövetkező néhány hónapban valószínűleg szembe kell nézniük. A hrivnya elértéktelenedését és a vetési kampány meghiúsulását a válaszadók legfeljebb negyede, az éhezést 13%-uk tartja valószínűnek. A keleti régiók lakói inkább tartanak az említett fenyegetésektől, mint a többi makrorégióban élők.

A válaszadók túlnyomó többsége (82%) valószínűtlennek tartja, hogy az országot a kettészakadás veszélye fenyegetné. Ez a magabiztosság jelentősen megerősödött a lakosság háborús összetartása következtében – mutat rá a Rejting.

Az ukránok szerint ma Lengyelország, Litvánia, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a legbarátságosabbak Ukrajnával szemben. Csehországot, Romániát, Moldovát, Szlovákiát, Törökországot, Franciaországot és Szlovéniát is barátságos országnak tekintik. A megkérdezettek közel fele barátinak tekinti Magyarországot, Grúziát és Németországot, további egyharmaduk pedig semlegesnek.

Kína ma döntően semleges ország az ukránok számára. Ugyanakkor Oroszország (98%) és Fehéroroszország (84%) ellenséges országok a szemükben. Az Ukrajna elleni háború kezdete óta jelentősen romlott az utóbbi két ország megítélése. Emellett némileg romlott az ukránok viszonyulása Kínához is. Szinte semmit sem változott Németország, Magyarország, Grúzia megítélése. Javult a hozzáállás Törökországhoz, Franciaországhoz, Lengyelországhoz, Litvániához, Nagy-Britanniához, az USA-hoz és Romániához.

Ugyanakkor amolyan régiók közötti konszolidáció figyelhető meg, ami egyes országok megítélését illeti: míg korábban keleten és délen hűvösebben viszonyultak az Egyesült Államokhoz és a többi nyugati hatalomhoz, mára ezek az államok egyformán barátságosak minden ukrajnai makrorégió lakói számára. Ugyanez vonatkozik az ellenséges országokra: Oroszország és Fehéroroszország lakóhelytől függetlenül ellenség az ukránok túlnyomó többségének szemében.

Zelenszkij közvetlen tárgyalását Putyinnal a háború befejezéséről a megkérdezettek 74%-a támogatja, a negyede nem támogatja. Valamivel több a híve a közvetlen tárgyalásoknak délen és keleten, de más régiókban is ez a többségi vélemény.

Ugyanakkor a lakosság megítélése szerint (89%) elfogadhatatlan az ideiglenes fegyverszünet aláírása Oroszországgal anélkül, hogy az agresszor kivonná csapatait Ukrajnából.

Ukrajna, Lengyelország és az Egyesült Királyság katonai-politikai szövetsége létrehozásának támogatottsága a januári 61%-ról 85%-ra nőtt. Ma ennek az együttműködésnek a támogatottsága magasabb, mint Ukrajna NATO-integrációjáé (72%).

A megkérdezettek 44%-a úgy gondolja, hogy Ukrajnának csatlakoznia kell a NATO-hoz, 42%-uk szerint viszont az országnak továbbra is együtt kell működnie a NATO-val, de anélkül, hogy a Szövetség tagjává válna. Többen támogatják a NATO-tagság nélküli együttműködést a Szövetséggel, mint a háború előtt. Arányuk azoknak köszönhetően nőtt, akik korábban azon a véleményen voltak, hogy egyáltalán nincs szükség a NATO-val való együttműködésre (arányuk jelenleg csupán 7%). A csatlakozásnak a legtöbb híve a nyugati és a központi régiókban van, míg délen és keleten inkább a szövetségen kívüli együttműködést preferálják.

A felmérést a 18 éven felüli, azaz a felnőtt lakosság körében végezték az ország valamennyi régiójában – a Krím és a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területei kivételével. A minta életkor, nem és településtípus szerint reprezentatív. Mintapopuláció: 1000 válaszadó. Felmérés módszere: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). A 0,95 konfidenciaszintű vizsgálat reprezentativitásának hibája legfeljebb 3,1%.

(zzz/ratinggroup.ua)

Furcsa „béketerv”

Miközben folynak az ukrán–orosz tárgyalások, egy furcsa „béketerv” híre kezdett terjedni a sajtóban. A Financial Times (FT) Ukrajna és az Oroszországi Föderáció állítólagos közös, 15 pontból álló, a háború befejezését célzó tervéről írt, amely magába foglalja a tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását is. A terv semleges státuszt irányoz elő Ukrajna, és bizonyos „korlátozásokat” az ukrán fegyveres erők számára.

A felek állítólag március 14-én vitatták meg először teljes egészében a tervezett megállapodást, amely feltételezi Kijev lemondását a NATO-csatlakozási ambícióiról, és a vállalást, hogy cserébe a biztonsági garanciákért a szövetségesektől – például az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól és Törökországtól – nem enged területére külföldi katonai bázisokat vagy fegyvereket – írja a brit kiadvány.

Ugyanakkor az Ukrajna biztonságára vonatkozó nyugati garanciák természete – és az elfogadhatóságuk Moszkva számára – nagy akadálya lehet minden alkunak, amint az Oroszország és bábjai által 2014-ben elfoglalt ukrán területek státusza is – ismeri el az FT.

A kijevi Elnöki Hivatal cáfolta, hogy megszületett volna az ukrán–orosz béketerv. A megállapodástervezetről az FT-ben megjelent információk csak az orosz követeléseket tükrözik – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal irányítójának tanácsadója, aki egyben a Moszkvával tárgyaló ukrán delegáció vezetője.

„Röviden. Az FT közzétett egy tervezetet, amely bemutatja az orosz fél bejelentett álláspontját. Semmi többet. Az ukrán félnek megvan a maga álláspontja. Az egyetlen, amit ebben a szakaszban megerősítünk, az a tűzszünet, az orosz csapatok kivonása és a biztonsági garanciák egy sor országtól” – írta Podoljak a Twitteren.

Podoljak az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában kifejtette, hogy Ukrajna „valódi, nem pusztán protokolláris biztonsági garanciákat” követel magának. „Ez pedig azt jelenti, hogy a garanciák aláírói nem állnak félre egy Ukrajna elleni támadás esetén, mint most, hanem aktívan részt vesznek Ukrajna oldalán a konfliktusban, és hivatalosan is biztosítják számunkra a szükséges mennyiségű fegyver azonnali szállítását” – tette egyértelművé a kijevi elvárásokat.

(hk/MTI/korrespondent.net)