Magyarország nyújt menedéket az ukrán katasztrófavédelem családtagjainak

2022. március 24., 15:52 , 1101. szám

Szerdán újabb evakuációs vonat érkezett Kárpátaljára az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak családtagjaival. Az 50 nőből és gyermekből álló csapatot, akiknek sikerült kijutniuk a Donyeck megyei harci övezetből, Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője, Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Petei Judit, a Kárpátaljai Megyei Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője, a katonai közigazgatás menekültekkel foglalkozó bizottságának tagja és Roman Hudak, a Kárpátaljai Katasztrófavédelmi Főosztály vezetője fogadta Ungváron a vasútállomáson.

A menekültek szörnyű napokon és egy több mint 30 órás kimerítő utazáson voltak túl. Az orosz agresszor által megtámadott és gyakorlatilag földig rombolt szülőhelyeikről, Mariupol­ból, Volnovahából stb. 2-3 kényszermegállóval autóbusszal, illetve gépkocsival jutottak el Zaporizzsjába, ahonnan a besötétített ablakú evakuációs vonattal mintegy 25 órát voltak úton. Az utazásról sokat elárul az a tény is, hogy a délelőtt 10 órára várt vonat végül 17 óra előtt érkezett meg Ungvárra, ahol meleg étellel várták őket a vasútállomáson. A gyermekes nők több ezer kilométert utaztak, mivel Oroszország Ukrajna elleni fegyveres agressziója miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. Akadt közöttük olyan fiatal édesanya, aki kéthetes pici lányával a karján érkezett, akit a szirénák és bombarobbanások hangjára hozott a világra. A hófödte régióból a kellemes tavaszba érve többségük gondterhelt arcára mosolyt csalt a kárpátaljaiak gondoskodása, de már az újságírók első kérdésére könnybe lábadt a szemük, kimondhatatlan fájdalom ült ki az arcukra.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője elmondta: megyénkben a háború kezdete óta 24/7 a fő feladat megteremteni a biztonsági tényezőt, hogy a háborús övezetekben védelmi feladatokat ellátó katonák, tűzoltók, rendőrök feleségei, gyerekei ideiglenes menhelyet kaphassanak megfelelő ellátással.

– Kárpátalja a külföldi partnerekkel, köztük Magyarországgal együttműködve biztonságos körülmények között fogadja a menekülésre kényszerült nőket és gyerekeket. Így az Ukrajnában maradt férfi családtagoknak, jelen esetben a katasztrófavédelem munkatársainak nem kell aggódniuk szeretteik miatt. A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának szakemberei számos feladatot látnak el: kimentik az embereket a bombatámadást ért házakból, oltják a tüzet, segítenek az evakuálásban. Most, hogy a családjaik biztonságban vannak, továbbra is zavartalanul látják el feladataikat – mondta Viktor Mikita, megköszönve Magyarország támogatását.

A késő délutáni órákban két autóbusszal továbbszállították őket Záhonyba. Onnan a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre indultak, ahol az idősek otthonának egyik épületében szállásolják el a harci cselekmények poklából kimenekített nőket és gyerekeket.

Kuti László konzul elmondta, hogy a külképviselet állami szintű felkérést kapott, hogy „a donyecki térség katasztrófavédelmi munkatársainak a családtagjait menekítsük ki, biztosítsunk számukra ellátást, szállást és biztonságot Magyarországon”.

– Magyarország nagy szeretettel és együttérzéssel fogadja be az Ukrajnából érkezett menekülteket. A háború kettészakította a családokat. Mi azt szeretnénk, hogy az asszonyok és gyerekek biztonságban érezzék magukat, hogy megtalálják a nyugalmat nálunk mindaddig, amíg a családok újra nem találkozhatnak – emelte ki, és mindenkit biztosított, a fogadóintézmények mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsák.

Ez nemcsak szállást és ellátást jelent, hanem nagyon sok mindent, például olyan orvosi ellátást kapnak, mint Magyarország bármely állampolgára. Ezenkívül külön foglalkozásokat is szerveznek számukra, ha szükséges, pszichológus is segít, jogi tanácsadást is kapnak, sőt akár munkavállalási lehetőséget is keresnek számukra.

Ez már a negyedik csoport, az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak összesen már 201 családtagja kapott menedéket Magyarországon. Az első csoport március 20-án érkezett Magyarországra, ahol Balaton-parti üdülőkben helyezték el a háborús övezetből kimenekített gyermekeket és nőket. Akkor a katasztrófavédelmisek családjának 87 tagja utazott a szomszédos országba. Azt megelőzően Viktor Mikita Bacskai Józseffel, Magyarország ungvári főkonzuljával egy munkatalálkozón egyeztetett erről a lehetőségről.

Roman Hudak elmondta, hogy tartja a kapcsolatot a Magyarországon lévő csoportok vezetőivel.

– Kényelmes körülmények között teljes ellátást kapnak, nagyon hálásak. Elmondásuk szerint, ha megpróbálják feledni a háborús szörnyűségeket, úgy éreznék, mintha üdülnének.

Arra a kérdésre, hogy hány személy érkezését tervezik még, elmondta: minden attól függ, hogyan nyílnak meg a humanitárius folyosók, hogyan alakul az utazás megszervezése. Azonban a Donyeck megyében intenzív harcok folynak, ezért szerdán este még 100 személyt indítottak útjára. Miután vonatra ültetik őket, küldik a névsort, amit továbbítanak a főkonzulátusnak, ezzel is könnyítve a határátlépést, hiszen többségüknek nincs érvényes úti okmánya, esetenként még születési anyakönyvi kivonata (keresztlevele) sem.

Petei Judit aktívan közreműködik a szervezésben. Nőként és anyaként nagyon mélyen érintik a történések, de örül, hogy ebben részt vehet és hasznossá teheti magát.

– Soha nem láttam ilyen csodálatos emberi dolgokat, bár ne is láttam volna. De Magyarország hozzáállása példaértékű. Úgy gondolom, ezt magas szinten értékelni fogja az ukrán fél.

Rehó Viktória