Vezérkar: Máris több tízezer négyzetkilométernyi terület aknamentesítésére lesz szükség

2022. március 26., 08:35

A mai napig Oroszország már mintegy 250 milliárd dollár veszteséget okozott Ukrajnának az aknamentesítés terén – közölte az UNIAN hírügynökség az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának tájékoztatása nyomán, amely a humanitárius aknamentesítésnek az elmúlt években a Donyec-medencében szerzett gyakorlati tapasztalatain alapul.

„Legalább ekkora összegre lesz szüksége Ukrajnának valamennyi területünk humanitárius aknamentesítéséhez, beleértve az ideiglenesen megszálltakat is. Ez az összeg nyugodtan hozzáadható az ország infrastruktúrájában és egyéb létesítményeiben az orosz megszálló hadsereg pusztítása miatt keletkezett károk összesítéséhez – áll a közleményben. – Szakértőink folytatják a munkát, ezek csupán az előzetes számítások.”

Korábban az Ukrajnai Tűzszerészövetség adatokat közölt a potenciálisan veszélyes ukrán területekről, amelyek robbanásveszélyes anyagokat rejthetnek az Oroszországi Föderáció agressziója következtében. A mai állás szerint már az ország legalább 82 525 km2-nyi területén van szükség humanitárius aknamentesítésre, többek között nem műszaki felmérésre (IMAS 08.10).

(unian.ua/Kárpátalja)