A járművek kényszerelidegenítéséről

2022. március 29., 14:43 , 1100. szám

„Olvastam, hogy a hadiállapot alatt elkobozhatják a járműveket. Kisvállalatomnak van két mikrobusza, úgyhogy én is érintett lehetek. Mit mond erről a törvény?”

– Köztudott, hogy a hadiállapot idején az állampolgárok jogai korlátozhatók. Így bizonyos esetekben az állam védelmi szükségleteinek kielégítésére, vagyontárgyak, köztük járművek lefoglalására is sor kerülhet.

Mindenekelőtt jegyezzük meg, hogy vagyontárgyat háború idején csak négy kötelező feltétel teljesülése esetén lehet lefoglalni, amelyekről Ukrajna Alkotmánya, a Polgári törvénykönyv, valamint A hadiállapot jogrendjéről és A vagyon átadásáról, kényszerelidegenítéséről és lefoglalásáról a hadiállapot vagy szükségállapot jogrendjében törvények rendelkeznek.

1. Magánszemély vagyonának elidegenítése csak az érték előzetes vagy utólagos megtérítése mellett hajtható végre. A térítésmentes lefoglalás csak az állami tulajdonban lévő vagyonra vonatkozik.

2. A kisajátításra vonatkozó határozatot csak az Ukrán Fegyveres Erők Főparancsnoksága vagy az erre felhatalmazott egységek hozhatják meg, az államigazgatással egyetértésben. A határozat meghozatala egyeztetés nélkül csak a harci cselekmények övezeteiben megengedett. Hangsúlyoznám, hogy a járőrparancsnokok, a rangidős őrök, a területvédelmi különítmény parancsnokai stb. nem jogosultak erre.

3. A rekvirálás a megállapodás pontos dokumentálásával történik. A lefoglalás helyét és időpontját a megállapított minta szerinti jegyzőkönyv aláírásával igazolják, amely tartalmazza az intézkedés jogalapját, a vagyontárgy leírását, a kifizetett vagy kifizetendő kártérítés összegét stb.

4. Az elidegenítés előtt felmérik a vagyon piaci értékét, az erről kiállított dokumentum eredeti példányát a tulajdonos rendelkezésére bocsátják. Az értékbecslés eredménye megtámadható a bíróságon.

Fontos: a hadiállapot idején elidegenített vagyon utáni kártérítéshez kérvényt kell benyújtani az elidegenítés helye szerint illetékes toborzási és szociális támogatási központban, amelyhez csatolni szükséges a vagyontárgy elidegenítéséről felvett jegyzőkönyvet és az értékbecslésről kiállított dokumentumot. A vagyon kényszerelidegenítése a megállapított eljárás betartása nélkül büntetőjogi következményeket von maga után.

Megjegyzendő, hogy A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény tartalmazza a katonai szállítási kötelezettség fogalmát, amelynek értelmében a közlekedési eszközök lefoglalhatók az állami hatóságoktól, valamint az intézményektől, a vállalkozásoktól, szervezetektől – tulajdonformától függetlenül –, továbbá magánszemélyektől is az Ukrán Fegyveres Erők és más fegyveres testületek szükségleteire. A rekvirálás, bevonás alapjául az illetékes járási katonai közigazgatás vezetője, valamint a territoriális toborzási és szociális támogatási központ parancsnoka által aláírt dokumentumnak kell szolgálnia. A tulajdonosaik kötelesek eljuttatni a lefoglalt, bevont járműveket a központ vezetője által kijelölt gyűjtőpontra.

A katonai szállítási kötelezettség teljesítésének rendjét Ukrajna Miniszteri Kabinetjének A katonai szállítási kötelezettség szabályzatának jóváhagyásáról szóló határozata állapítja meg (Постанова Кабінету Міністрів України „Про затвердження Положення про військово-транспортний обов’язок”). Ez a dokumentum rendelkezik továbbá a gépjárművekben, egyéb technikában keletkezett károk megtérítéséről, valamint a járműveknek a leszerelés bejelentésétől számított 30 napon belüli visszaszolgáltatásáról a bevonásukat végrehajtó központ által.

A gépjárművek, egyéb technika visszaszolgáltatását az érintett vállalkozások, intézmények, szervezetek vezetőinek, a magánszemélyeknek kérvényezniük kell a járművek bevonásának helye szerint illetékes központban.

A mozgósítás idején a hadsereg szükségleteinek kielégítésére igénybe vett járművekben keletkezett kár megtérítésére a járműveket birtokló köz- és magántulajdonú jogi személyek egyaránt igényt tarthatnak. A károk megtérítése az állami költségvetésből történik a leszerelés kihirdetését és a járműveknek a tulajdonosaiknak való visszajuttatását követő öt költségvetési időszakon (éven) belül. Ha a mozgósítás idején bevont jármű, technika megsemmisült, a tulajdonosnak megtérítik az őt ért kárt annak a független értékbecslés időpontjában megállapított értékének megfelelően. A mozgósítás során a hadsereg által történt igénybevételük miatt megsemmisült járművek a megsemmisülésüket igazoló dokumentumok alapján leírhatók a vállalkozások, intézmények és szervezetek mérlegéből.

A mozgósítás során igénybe vett járművekben és technikában keletkezett vagyoni kár megtérítésével kapcsolatos viták rendezésére a bíróság hivatott.

hk