Újabb segélyszállítmány érkezett Ukrajnába Magyarországról

2022. április 2., 20:05 , 1102. szám

Április 1-jén újabb, ezúttal közel 24 tonnányi segélyszállítmányt juttatott Ukrajnába a budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezet. A négykamionnyi adomány a kora délutáni órákban érkezett meg Csapra, ahonnan Kárpátalja mellett más nyugat-ukrán megyébe is visznek abból.

Az Ökumenikus Segélyszervezet négy kárpátaljai járásban ez idáig összesen 117 közösségi menekültszállásra vitt élelmiszert és higiéniai eszközöket. A szervezet beregszászi munkatársai szerint rendkívül nagy szükség van háztartási gépekre is, hiszen az otthonukat elhagyók sok esetben az iskolákban és művelődési házak termeiben kialakított átmeneti szállásokon húzzák meg magukat. Ezek az intézmények jellemzően nincsenek felszerelve kellő mennyiségű eszközzel.

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője elmondta, hogy az ez alkalommal érkezett négy kamionból egyet továbbküldenek Lembergbe (Lvivbe), egyet Csernyivcibe, egyet Ternopilba, egy pedig Beregszászban marad.

„Jelenleg 117 olyan menekültszállást látunk el, ahol a menekültek élnek és étkeznek. Pillanatnyilag az az aktuális cél, hogy ezeknek az embereknek az étkezését támogassuk, s az élelmiszeren felül fontos a higiénia, ezért ilyen árut is küldünk. Emellett vásárolunk a megyénkben lévő ilyen típusú intézményeknek mosógépeket, bojlereket, gáztűzhelyeket. Ezek az intézmények, melyekben jelenleg a menekültek élnek, óvodák, iskolák vagy kollégiumok. A létszám mindenütt megduplázódott vagy megtriplázódott, tehát az eddigi felszerelés egyszerűen nem elég ahhoz, hogy az emberek megfelelően tudjanak tisztálkodni vagy megfelelően lehessen számukra főzni. Ezért ebben is segítünk” – összegezte az aktuális helyzetet Gerevich János, majd hozzátette: gyógyszerek is érkezni fognak, azonban ezek elosztásához szakértők bevonására is szükség van, s ennek érdekében segítséget fognak kérni a megyei katonai közigazgatástól.

A magyarországi segélyszervezetek folyamatosan segítik az ukrán–magyar határ mindkét oldalán az ukrajnai menekülteket. Az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalja egész területén több közösségi szállón lakó és családok otthonaiba befogadott menekültek élelmezését segíti, emellett több alkalommal indítottak segélyszállítmányt Ukrajna belső megyéibe is. A legfrissebb adatok alapján a háború kitörése óta már 147 tonna segélyszállítmány ért el mintegy száz helyszínre. A szervezet a háború kezdete óta több kamionnyi tartós élelmiszerből és higiéniás szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátása érdekében, miközben folyamatosan működteti segítőpontjait a határ mindkét oldalán. Az igények a beregszászi központjukba futnak be, ahol a felmérést követően a logisztikai csapat meghatározza, melyik településre milyen mennyiségű szállítmányt szükséges eljuttatni. Az segélyszervezet ukrajnai kirendeltségénél már több menekült is átmeneti munkát kapott.   

TV21 Ungvár/CsA