Országgyűlési választások Magyarországon: Ismét Orbán Viktor alakíthat kormányt

2022. április 4., 07:52 , 1102. szám

Népszavazással egybekötött országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon vasárnap.

A szavazóhelyiségek reggel hat órakor nyitottak, a választópolgárok este 19 óráig voksolhattak, illetve mondhattak véleményt a gyermekvédelmi referendum négy kérdéséről, amelyeket a Fidesz–KDNP bocsátott népszavazásra.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a részvételi arány országosan 69,54% volt, vagyis alig maradt el a 2018-as választások alkalmával tapasztalt 69,73%-tól, amely a legmagasabb mutató a magyarországi szabad választások 1990 óta jegyzett történetében. Ezúttal több mint 5,2 millió szavazó járult az urnákhoz.

A jelenleg elérhető adatok előzetes eredmények, az országgyűlési választás egyéni végeredményét szombaton állapítják meg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok, a választás országos listás végeredményét pedig legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság – jelezte Nagy Attila, az NVI elnöke. Ezenkívül folyamatban van azoknak a külföldről beérkezett levélszavazatoknak a feldolgozása, amelyeknek érvényes volt az azonosító nyilatkozatuk.

A voksok 98,96%-os feldolgozottsága mellett az országos listára leadott szavazatok 53,59%-át a Fidesz–KDNP szerezte meg, az Egységben Magyarországért pártszövetség (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) 34,66%-os eredményt ért el, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a voksok 6,11%-át kapta. Ami az egyéni választókerületekben elért eredményeket illeti, a Fidesz–KDNP 88, az Egységben Magyarországért 18 mandátumot szerzett.

Ezek alapján a Fidesz–KDNP előreláthatóan 135 helyet (67,84%) szerez a 199 fős Országgyűlésben, míg az Egységben Magyarországért 56 fővel (28,14%), a Mi Hazánk Mozgalom 7 képviselővel (3,52%) lesz jelen a törvényhozásban. Ritter Imre személyében a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is bejuttatta képviselőjét a parlamentbe.

Ezzel eldőlt, hogy 2010 óta „zsinórban” a negyedik parlamenti választáson győzött a Fidesz–KDNP, amely ismét kétharmados többséggel rendelkezik majd az Országgyűlésben és ezúttal is Orbán Viktor alakíthat kormányt.

A miniszterelnök a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén vasárnap este mondott beszédében úgy fogalmazott: „Hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan.”

Orbán Viktor mindenkinek megköszönte azt a munkát, amit beletett a győzelembe. Külön köszöntötte a kormánypártokra „határon túlról figyelő magyarokat”. Köszönjük, hogy segítettek, mert így mi is kaptunk egy esély, hogy segíthessünk nekik – tette hozzá. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van.

Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akiknek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit ma este tőlük kaptak.

„Tudjuk, hogy a szerénység a legfontosabb, minél nagyobb a győzelem, annál nagyobb szerénységre van szükség, és valljuk be, hogy ma este van is mire szerénynek lennünk” – hangoztatta.

Köszönetet mondott a kormánypártok 100 ezer önkéntesének. Őket úgy jellemezte: nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat, és ezért hajlandók voltak vállalni a kockázatot és a nehéz munkát.

A választás eredményét úgy értékelte: akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Pártszövetségének győzelméről azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak.

Kijelentette: hiába a taktika, a cselszövés, a ravaszkodás, a végén mindig a szív győz. „Magyarország ma esti győzelme a szív győzelme” – fogalmazott hozzátéve: azért nyertek, mert van egy közös szenvedélyük, amit úgy hívnak: Magyarország.

Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük Magyarország függetlenségét és szabadságát, megvédtük Magyarország békéjét és biztonságát – jelentette ki Orbán Viktor.

Kitért arra is, „a világban nemcsak ellenfeleink, barátaink is vannak, ők is mindent megtettek a győzelemért”. Jó szívvel gondolunk az amerikai barátainkra, a lengyelekre, az olaszokra, a spanyolokra, a szerbekre, a szlovákokra és az osztrákokra is – mondta, hozzátéve: ezt a győzelmet nekik is ajánljuk, ez az ő győzelmük is.

A kormányfő kiemelte: az egész világ láthatta Budapesten, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív polgári politika és a hazafias politika győzött. Üzenjük Európának: ez nem a múlt, ez a jövő, ez lesz a mi közös európai jövőnk – fogalmazott, hozzátéve: az egész világ láthatta, hogy a magyarok szeretik a hazájukat.

„Mi, akik ma győztünk, azt vállaljuk, számunkra mindig Magyarország lesz az első” – emelte ki Orbán Viktor.

A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta beszédét a kormányfő, majd a pulpituson állókkal és a hallgatósággal együtt elénekelték a Kossuth-nótát.

Az Alapjogokért Központ az előzetes választási eredmények ismertetése után kiadott közleményében úgy fogalmaz, kiemelkedő eseményként vonul be a politikatörténetbe április 3.

„A szavazás hivatalos végeredményére ugyan még várni kell, az azonban már most látható, hogy a Fidesz–KDNP politikatörténeti bravúrt hajtott végre: a szabad és tisztességes magyar országgyűlési választások történelmében még egyszer sem fordult az elő, hogy egy pártszövetség 4 egymást követő országgyűlési választáson elnyerje a szavazók többségének bizalmát” – olvasható a közleményben.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elismerte a Fidesz választási győzelmét. Úgy fogalmazott: „Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény.”

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet. Azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Szavai szerint a küzdelem egyenlőtlen és esélytelen volt, mégis belevágtak, mert bíztak abban, hogy még „ilyen egyenlőtlen feltételekkel, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, megsebesítve, kigúnyolva is meg tudjuk nyerni a választást”.

„Megtörtént a csoda”; „ez a kezdet ahhoz, hogy megmentsük Magyarországot” – hangoztatta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke pártja eredményváróján arra utalva, hogy a mozgalom elérte a parlamentbe jutási küszöböt, és minden valószínűség szerint bejutott az Országgyűlésbe.

(ntk/vtr.valasztas.hu/MTI/hirado.hu/origo.hu)

Gyermekvédelmi népszavazás: a „nemek” voltak többségben

A parlamenti választásokkal egy időben gyermekvédelmi kérdésekről rendeztek országos népszavazást Magyarországon.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a voksok 98,96 százalékának összeszámlálása után a szavazatok megoszlása a következő:

1. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Igen: 7,61%. Nem: 92,39%.

2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Igen: 4,07%. Nem: 95,93%.

3. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Igen: 4,64%. Nem: 95,36%.

4. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Igen: 4,79%. Nem: 95,21%.

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A hétvégi parlamenti választásokon a jogosultak közel 70%-a vett részt, az ezzel egy időben megtartott népszavazáson azonban a választópolgároknak csupán mintegy 44 százaléka adott le érvényes szavazatot. A leadott voksok kb. 20%-a érvénytelen volt, a választók valamivel több mint 34%-a nem szavazott, minek következtében a referendum érvénytelennek bizonyul. Elemzők szerint ugyanakkor a polgárok egyértelmű állásfoglalása így is kellő politikai felhatalmazást biztosít ahhoz, hogy a kormány eredményesen járjon el a gyermekek és szüleik jogainak védelmében.

(hk/vtr.valasztas.hu/MTI)

Potápi: Jóval több külhoni magyar regisztrált a választásra, mint négy éve

Jóval magasabb volt a vasárnapi választásra regisztrált külhoni magyarok száma, mint négy évvel ezelőtt – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János köszönetet mondott mindenkinek Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában, aki részt vett a választáson és a népszavazáson, továbbá külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik szavazatukkal a Fidesz–KDNP-t támogatták. Szintén külön köszönetet mondott azoknak a külhoni magyaroknak, akik regisztráltak, és időben, pontosan kitöltve eljuttatták a szavazataikat. Köszönetet mondott a főkonzulátusok, külképviseletek dolgozóinak, a külhoni magyar pártoknak, egyházi és civil szervezeteknek is.

Elmondta: a jelenlegi adatok alapján 456 129 külhoni magyar regisztrált, azaz 78 ezerrel többen, mint négy évvel ezelőtt; a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt. A nem végleges adatok szerint a csíkszeredai főkonzulátusra 139 783-an, a szabadkaira 60 913-an, a kolozsvárira 65 474-en, az eszékire 390-en, a lendvaira 149-en, egyéb külképviseletekre pedig 5840-en juttatták el szavazatukat. Közvetlenül a Nemzeti Választási Irodához 34 653 voks érkezett, ami összesítve 307 202 szavazatot jelent – ismertette.

(MTI/zzz)