Németország és a romániai magyarok is segítik a Viskre érkező menekülteket

2022. április 5., 13:15 , 1102. szám

Folyamatos a Viskre érkező segítség testvértelepüléséről, Hosszúmezőről, valamint Erdély több magyarlakta településéről. A mostani alkalommal a hosszúmezői segítség mellett az erdélyi Mallersdorfi Ferences Nővérek által németországi adományozók is érkeztek a településre, akik jóvoltából tartós élelmiszerekkel, valamint zuhanyzókabinokkal gazdagodott a helyi menekültszálló.

Az egykori kórház épületében alakította ki a viski önkormányzat a menekültszállót, az épület a szovjet időkben volt utoljára felújítva, azóta sajnos rossz állapotba került, s az utóbbi években már nem is üzemelt. A háború kitörése okán menekültszállóvá alakították ki, amelyben viszontagságosak a körülmények a tisztálkodásra, így a most érkező német segítség jelentős előrelépést jelent az újabb tisztálkodási helyek kialakításában az ott élők számára.

A német delegációból Thomas Liman kérdésünkre elmondta: „Németországból érkeztünk ide négyen, feladatunknak tekintjük, hogy segítsük az Ukrajnában lévő menekülteket, igyekeztünk olyan dolgokat hozni, amelyek szükségesek a helyiek számára. Főként tartós élelmiszereket hoztunk, mindemellett pedig két zuhanyzókabint a helyi kórház számára.”

A háború első napjától kezdve folyamatos a segítségnyújtás az erdélyi magyarok részéről. Visk testvértelepülése Hosszúmező, melynek polgármestere – az elmúlt hetek során – már tizenkettedik alkalommal jár Visken jelentős mennyiségű humanitárius segítséget átnyújtva a hosszúmezői lakosság, valamint a romániai magyarok részéről.

Fekete Lajos, Hosszúmező polgármestere szerint nem volt kérdés, hogy segíteniük kell, hiszen összeköti őket nemcsak az, hogy testvértelepülés, de a magyarságuk, valamint a közös történelmük, mely a koronavárosi rangból adódik. „Szívesen jöttünk Viskre, egyből felvettük a kapcsolatot Visk polgármesterével, és belefogtunk a gyűjtésbe. Én jelenleg tizenkettedik alkalommal járok Visken a háború kitörése óta. Az elmúlt alkalmak során tartós élelmiszereket, ruhákat, higiéniai szereket, generátorokat, matracokat hoztunk a településre. Ezek az adományok nemcsak Hosszúmezőről érkeztek, hanem Bihar megyéből, illetve Románia több településéről.”

A mostani alkalom során a német és romániai magyar delegáció a helyi kórházat is felkereste, ahol beszélgettek az ott élő menekültekkel. Jelenleg 120 fő tartózkodik a viski kórházban kialakított menekültszálláson. A község magánszektoraiba érkezők száma már meghaladja az ötezer főt.

ev