Idén is elindul a zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

2022. április 10., 13:15 , 1102. szám

Idén is elindul a Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat június 3-án indul és 6-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők Budapesten.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt bő tíz év talán legnagyobb ajándéka, hogy a kormány meg tudta erősíteni a nemzeti összetartozás érzését a Kárpát-medencében.

A magyar nemzet „ünnepeiben is egységes”. Közös ünnepe a nemzeti összetartozás napja június 4-én és az idén azzal egy napra eső csíksomlyói búcsú – mondta.

Az államtitkár kitért arra: 2022 Tamási Áron-emlékév a 125 éve született íróra emlékezve, aki – értékelése szerint – nemcsak az erdélyi, hanem a teljes magyar irodalom egyik legnagyobb és legolvasottabb írója. Az emlékév számos programja mellett örömtelinek nevezte, hogy idén a Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz vonatot az író arcképével díszített mozdony húzza.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője ismertette: az induló vonatokat katolikus pap és református lelkész áldja majd meg. A vonat díszvendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes lesz. Emellett a vonaton népzenészek játsszák majd mindig annak a tájnak a zenéjét, ahol a vonat éppen áthalad.

Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyarlakta településeken, a többi között Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson magyarok százai, ezrei köszöntik majd a vonatot. Székelyföldre érve a zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban székely családoknál szállásolják el.

A pénteki utazás után a zarándoklat fő programja szombaton csíksomlyói búcsúi szentmise a Mária-kegyhelyen – mondta.

Vasárnap a vonattal Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, majd – az idei év új programelemeként – részt vesznek a Gyimesközéplokon szervezett, Pünkösdi Forgatag elnevezésű magyar–székely találkozón.

(MTI/Kárpátalja)