Hazatérnek a menekültek

2022. április 18., 13:19 , 1104. szám

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hétfőn közölt adatai szerint az orosz invázió kezdete óta több mint 4,9 millió ember hagyta el Ukrajnát.

Így több mint 2,7 millióan Lengyelországba, több mint 743 ezren Romániába, mintegy 522,4 ezren Oroszországba, több mint 461 ezren Magyarországra, 423,8 ezren Szlovákiába távoztak. További mintegy 23,4 ezer főt Fehéroroszország fogadott be.

Ugyanakkor időközben 1,06 millió fő visszatért Ukrajnába. Arra számítanak, hogy az ortodox húsvét miatt a napokban tovább fog nőni a hazatérők száma.

Ezt megelőzően a korrespondent.net hívta fel a figyelmet lengyel határőrök Twitter-bejegyzései nyomán arra, hogy április 15-én és 16-án a háború kezdete óta először többen érkeztek az országba a lengyel határon át, mint ahányan távoztak Ukrajnából.

Korábban az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) is felfigyelt a hazatérők számának növekedésére az ukrán Állami Határőrszolgálat adatai alapján, írta a Szabadság Rádió ukrán nyelvű weboldala.

Az OCHA arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostanában hazatérők között sokan vannak a nők, a gyerekek és az idősek, szemben azzal a túlnyomórészt férfiakból álló populációval, amely az orosz agresszió első napjaiban tért vissza az országba.

„Ez a jelentős szám arra utal, hogy az Ukrajnába való visszatérés tendenciája tovább erősödhet, ami potenciálisan új kihívások elé állíthatja a humanitárius reagálást, mivel az embereknek támogatásra lesz szükségük ahhoz, hogy újra beilleszkedhessenek közösségeikbe, vagy megfelelő közösségeket találjanak az élethez, ha már nem lehetséges visszatérni otthonaikba” – mutatnak rá a hivatalban.

(hk/radiosvoboda.org/korrespondent.net)