Kárpátalja helyzete az ország élelmiszer-ellátási térképén

2022. április 21., 18:30 , 1105. szám

Országos viszonylatban Kárpátalja nem számít klasszikus értelemben vett mezőgazdasági régiónak. Ennek ellenére Kárpátalja továbbra is fontos szereplője marad az ország mezőgazdasági rendszerének. A háborús helyzet következtében pedig megnőtt a szerepvállalása, hiszen már idén is nagyobb mennyiségben zajlik a vetés, különösen a kukorica és napraforgó esetében.

Kárpátalja megművelhető földterülete kétszázezer hektárt tesz ki, ez országosan mindössze 0,6%-ot jelent. A területileg hozzánk legközelebb fekvő Ivano-Frankivszk megyében a megművelhető földterület mértéke négyszázezer hektár, Csernyivci megyében pedig 330 ezer hektár – tudhattuk meg Viktor Tereljától, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Agráripari Fejlesztésért Felelős Főosztálya vezetőhelyettesétől.

Ezen adatok ismeretében megyénk százalékos viszonylatban nem számít jelentős szereplőnek az ország bruttó mezőgazdasági termelésének terén.

Az elmúlt évek folyamán Kárpátalja a bruttó mezőgazdasági termelés terén kisebb eltérésekkel 1,2%-os eredményt mutatott az összesített értékek tekintetében. Ennek ellenére megyénk továbbra is fontos szereplője marad az ország mezőgazdasági rendszerének.

A háborús helyzet következtében pedig megnőtt a szerepvállalása, hiszen már idén is nagyobb mennyiségben zajlik a vetés, különösen a kukorica és a napraforgó esetében.

Emellett aktívan fejlődik régiónkban a kertészet, a legnagyobb teljesítmény továbbra is a zöldségtermesztésben tapasztalható.

„Ami a korai terményeket illeti, azok már most megtalálhatók megyénk piacain, sőt a káposzta, a burgonya és a retek már az országos piacokon is” – mondta Viktor Terelja.

Az agrártermesztésben régiónk alföldi részén a kis-, a közép- és a falusi gazdaságok az uralkodóbbak. Az új közigazgatási elrendezés tekintetében ez legfőképpen a Beregszászi, Munkácsi és Ungvári járásra jellemző. Ezzel ellentétben fontos szerepük van a hegyvidéki járásoknak is, ahol szinte azonos arányban fejlődik a növényter­mesztés és az állattartás.

Az elmúlt éveket megfigyelve szinte azonos mértékűnek tekinthető a termelés mind a növénytermesztés, mind pedig az állattartás terén, ami sokban függ attól, hogy mennyire volt termékeny az év. Jelenleg még tart a tavaszi földművelés időszaka, ami az idei év mezőgazdasági mérlegét illeti, azt majd az aratást követően lehet értékelni.

TV21 Ungvár/K. K.