A Föld napját méltatták a Rákóczi-főiskolán

2022. április 26., 16:21 , 1105. szám

A megszokotthoz híven idén is érdekfeszítő és izgalmas programmal jelentkezett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Biológia és Kémia Tanszéke, valamint a Fodor István Kutatóközpont (FIK) a Föld napja alkalmából. A sajnálatos helyzet miatt az eseményt online térben szervezték és bonyolították le. A programsorozaton minden érdeklődő részt vehetett.

Csernicskó István rektor úr ünnepélyes köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a szervezők ebben a nehéz helyzetben sem tántorodtak el a környezetvédelem taglalásának fontosságától és a Föld napjának méltatásától. „Kívánom, hogy egyre többen értsék meg és fogják fel, mennyire fontos – akár pici lépésekkel is – tennünk valamit bolygónk megóvása érdekében” – húzta alá főiskola rektora.

„Földünknek és a bennünket körülvevő természetnek azon adottságait, melyeket mi már megtapasztalhattunk és élvezhettünk, azokat meg kell őriznünk, hogy az utánunk következő nemzedékek sem maradjanak ki a környezethez köthető élményekből” – mondta köszöntőjében dr. Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnök asszonya. Szomorú lenne, ha a jövő emberisége már csupán online vagy digitalizált formában találkozhatna a természet különböző csodáival.

Dr. Kohut Erzsébet, a főiskola Biológia és Kémia Tanszékének vezetője véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló rendezvények megszervezése óriási tapasztalatszerzés a munkatársak számára, továbbá azoknak a jelenlegi diákoknak, akik remény szerint néhány év múlva majd a tanszék munkatársaivá avanzsálhatnak.

„A minden évben megrendezésre kerülő, Föld napját méltató ünnepi rendezvényeink megszervezése során igyekszünk a változatosságra” – kezdte ünnepi beszédét dr. Kolozsvári István, a FIK igazgatója. Véleménye szerint vidékünk természeti sokszínűsége egyedülálló, és még mindig nincs késő tenni azért, hogy mindez megmaradjon. „Ennek fényében az idei programunkat a biológiai sokféleség és a biodiverzitás kutatásának megismerése köré építettük fel” – mondta a kutatóintézet igazgatója.

A köszöntőket követően Molnár Attila, a FIK, valamint a Biológia és Kémia Tanszék munkatársa mutatta be Sir David Attenborough életét és munkásságát. „Remélem, hogy nemcsak a mi generációnk, hanem az utánunk következő sok nemzedék is ismerni fogja, valamint merít majd Sir David Attenborough életéből és munkásságából” – tette hozzá az ifjú munkatárs.

Az angol természettudós bemutatása után plenáris előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Prof. dr. Varga Zoltán, a Debreceni Egyetem Evolúciós és Humánbiológiai Tanszékének professzor emeritusa, a Magyar Tudományos Akadémia Eötvös József-koszorús doktora tartott előadást A Kárpátok és a balkáni magashegységek életföldrajza – lepkék és élőhelyeik címmel.

Az előadást követően bemutatták a II. RF KMF Kárpátaljai Élőlény-monitorozó (KÉM) elnevezésű, android készülékeken futtatható új alkalmazást, melyet dr. Kohut Erzsébet, dr. Kolozsvári István, R. Benedek László szoftverfejlesztő, Kepics Andrea, Fülöp Máté és Vass Gábor munkatársak mutattak be. A bemutatót dr. Hadnagy István, a Biológia és Kémia Tanszék koordinátora moderálta.

Az esemény végén a tavaly őszi Kutatók éjszakáján kihelyezett teabag-teszt és természetes alapanyagú zacskók talajban való lebomlását mérő kísérlet eredményeiről számolt be dr. Kohut Erzsébet tanszékvezető és Molnár Ferenc tanszéki munkatárs.   

SD