Az elnök kifejtette, milyen garanciákat kell kapnia Ukrajnának

2022. április 30., 11:50

Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége, amelyeket az „emberóra” képlet szerint kell megvalósítani – jelentette ki a lengyel sajtónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a korrespondent.net idéz.

„Pontosan tudom, hogy biztonsági garanciákra van szükségünk. Pontosan tudom, mire van szükségünk, és pontosan azt akarjuk kérni, amire szükségünk van, nem pedig azt, amit a NATO nyújtani tud” – jelezte az elnök.

Hangsúlyozta: a biztonsági garanciákban két nagyon fontos tényező van: az emberek és a határidők.

„Bármilyen cinikusan hangozzék, egy bizonyos számú ember megmentésének képessége a határidők, a fegyverek számától függ. A vér és a veszteségek szempontjából ezek emberórák” – mondta Zelenszkij.

Az államfő ugyanakkor megjegyezte, nem kell nagy számban összegyűjteni azokat az országokat, amelyeknek garantálniuk kellene valamit. Szerinte képviselőik nem tehetik meg, hogy „10 napig döntenek, négy hétig küldenek, és további nyolc hétig elemeznek”.

„Egyszerűen a saját tapasztalatainkból beszélünk, amellyel sok ország egyetért. Azt mondjuk: emberórák. Biztonsági garanciákra van szükségünk, nevezetesen az „emberórákra” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az elnök ezzel magyarázta az ukrán U–24 kezdeményezés munkacímét is, melynek keretében a kezes országok az első 24 órán belül döntést kell, hogy hozzanak, ebben a döntésben pedig le kell fektetni, hogy a következő nap mit kell megkapnia az adott országnak.

(korrespondent.net/Kárpátalja)