Májusfaállítás a Nagyberegi Tájházban

2022. április 30., 19:37

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy a jelenlegi, megváltozott körülmények között is megfelelő színteret és lehetőségeket biztosítson minél több iskoláskorú gyermek számára. Ennek érdekében közös májusfaállítást szerveztek a Nagyberegi Tájházban április 29-én.

A helyi gyermekek egy szókereső csapatjáték során ismerkedtek meg a hagyományokhoz fűződő szokásokkal, majd közösen díszítették fel a fiatalság, az újjászületés és a szerelem szimbólumát.

„A májusfát sok helyen a modern, édességekkel, apró ajándékokkal teli májuskosár váltotta fel, ezért is fontos feleleveníteni ezt a szép népszokást” – hangsúlyozta Gál Adél programfelelős.

Mivel idén anyák napja május elsejére esik, ezért a faállítás után a résztvevők édesanyjuknak is készíthettek ajándékot.

A gyerekek többek között megismerkedhettek a csomózásos technikával, melynek során kulcstartókat készítettek, valamint nemezeléssel tulipánokat is alkothattak.

A jó hangulatban töltött délután folyamán az iskolások a Nagyberegi Tájház játszóterét, népi játékait is kipróbálhatták.

A szervezőket örömmel töltötte el, hogy nagyon sok gyermek érdeklődött a program iránt, valamint elmondták, hogy a jövőben is rendszeresen fognak közösségépítő programokat szervezni, melyekre – reményeik szerint – ugyanígy sok gyermek ellátogat majd.

A gyermekek szülei is hálásak ezekért az alkalmakért, hiszen a háborús helyzet és a közösségi együttlétek hiánya a gyerekeket is megviseli.

TV21Ungvár/K. K.