Valamennyivel drágul az üzemanyag, de remélhetőleg lesz

2022. május 4., 13:36 , 1106. szám

A háború miatt országszerte gondok támadtak az üzemanyag-ellátással. A kereskedők és a kormány dolgoznak a megoldáson.

Nem csoda, hogy hiánycikk lett a benzin és a gázolaj. Az oroszok folyamatosan támadják az ukrajnai üzemanyag-tárolókat, és kétszer is lőtték a közelmúltban a kremencsuki olajfinomítót. Ráadásul a kikötők blokádja miatt lehetetlenné vált a tengeri szállítás, miközben érthető okokból Oroszországból és Fehéroroszországból nem érkezik több üzemanyag. Márpedig az Ekonomicsna Pravda adatai szerint a háború előtt az ukrajnai fogyasztás 80%-a importból származott.

Amikor február 24-én elkezdődött a háború, megszakadtak a kialakult üzemanyag-ellátási láncok, pillanatok alatt minden a feje tetejére állt. A piacnak új szállítási lehetőségek után kellett néznie. Az üzemanyag érthetően csak nyugat felől érkezhetett, vagyis kizárólag vasúton és közúton, és mindenképpen drágábban az eddigieknél, hiszen az olajat Európa jelentős részben importálja.

Az új ellátási láncok lassan stabilizálódnak, még nem sikerült elérni a háború előtti behozatalt. Így fordulhatott elő, hogy néhány kút „kiürült”, más töltőállomásokon pedig korlátozták az egy járműbe tankolható üzemanyag mennyiségét. A Zakarpattya Online Vaszil Ivancsóra, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetőjére hivatkozva írja, hogy megyénkben egyes kutak 20 literben korlátozták az egy személy által vásárolható mennyiséget. Az ok általában mindig ugyanaz: a kutasok nem biztosak benne, hogyan alakulnak a beszerzések az elkövetkező napokban-hetekben. A kereskedők óvatos becslése szerint országosan 30%-kal eshetett vissza a forgalom.

Jelenleg Ukrajnában államilag szabályozottak az üzemanyag­árak. A Gazdasági Minisztérium által bevezetett árképzési képlet értelmében a maximális ár a benzin esetében eddig 34,10 hrivnya/liter, a gázolaj esetében 38,7 hr/liter volt. A kereskedőknek nem tetszik az árplafon, azt mondják, képtelenség államilag szabályozni egy olyan rendkívüli helyzetet, amilyet a háború okozott. Szerintük csak a központi szabályozás eltörlésével lehetne megszüntetni az üzemanyaghiányt, jelenleg ugyanis a nagybani beszerzési ár hovatovább magasabb, mint a kiskereskedelmi. Ráadásul, mutatnak rá, kevés a benzin a piacon és a kereskedők amúgy sem mindig tartják be az állami „árjavaslatot”, vagyis drágábban értékesítik portékájukat a megengedettnél.

Ezenkívül a közelmúltban a parlamentben megjelent egy törvénytervezet, amely visszaállította volna az üzemanyagok háború előtti adóterhelését. Az intézkedés nyilvánvalóan a költségvetés bevételeit lett volna hivatott gyarapítani. Ez a lépés érthetően tovább növelte volna az árakat. Végül azonban a képviselők „jobb belátásra tértek” és nem szavazták meg a törvényjavaslatot.

A kormány múlt pénteki döntése is arra vall, hogy alapjában egyetértenek a kereskedőkkel a helyzet megítélésében. Tarasz Melnicsuk, a miniszteri kabinet törvényhozási képviselője Telegram-csatornáján bejelentette, hogy valamelyest, literenként közel két hrivnyával emelik a gázolaj és a benzin maximális kiskereskedelmi árrését. A cél az üzemanyaghiány megszüntetése a töltőállomásokon. A korrespondent.net számítása szerint, figyelembe véve a megnövelt árrést, a gázolaj ára a jövőben előreláthatóan nem haladhatja meg a 40,66 hr/l-t, a benziné a 36,05 hr/l-t.

A kormány egyben fenntartotta az alapvető élelmiszerek árának állami szabályozását a hadiállapot teljes idejére, illetve az annak megszűnését vagy eltörlését követő három hónapra.

(zzz/epravda.com.ua/zakarpattya.net.ua/korrespondent.net)