Zelenszkij az Ukrajnára kilőtt rakétákról beszélt a dánoknak

2022. május 5., 11:50

Oroszország február 24. óta csaknem 2000 rakétát használt fel Ukrajna ellen – jelentette ki a dán néphez intézett beszédében Dánia nácik alóli felszabadulásának évfordulóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

„... A háború újra eljött. Most is itt van. Ukrajnában van. És nem fog megállni a földünkön. És máris olyan brutálissá vált, mint az a győztes háború, amelyről valamennyien megemlékezünk minden év májusában” – mondta.

Zelenszkij emlékeztetett, hogy Oroszország Ukrajna elleni általános támadásának 34. napján már szólt a dánokhoz és a Folketinghez.

„Akkor azt mondtam, hogy Oroszország 1370 rakétát vetett be országunk ellen. Mára 1993 rakétát. Képzeljük csak el, hány emberéletet követeltek. A legtöbb nem katonai célpontot talált el” – mutatott rá az elnök.

Elmondása szerint március 29-ig az orosz megszállók 773 oktatási intézményt romboltak le Ukrajnában, máig pedig ennek kétszeresét – 1584-et.

„Ezek óvodák, iskolák, egyetemek. Lám, mi ellen harcol az orosz hadsereg Ukrajnában. A betolakodók már 220 ukrán gyermeket öltek meg. És még mindig nem tudjuk biztosan, hogy mi a helyzet a megszállt területeken” – mondta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország még nem áll készen a háború leállítására, s továbbra is Ukrajna és más európai országok elfoglalásáról álmodik. Arról álmodik, hogy Európában el kell tűnnie a szabadságnak.

„De az ő álmaik nem válhatnak valóra. A béke álmának kell valóra válnia. A mi és az önök álmának. Csakúgy, mint 77 évvel ezelőtt” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Az elnök hozzátette, ma senki nem tudja megmondani, hány napig tart még a háború, de hiszi, „közeleg a felszabadulás napja”.

(unian.ua/Kárpátalja)