Ezért kell hátul is bekapcsolni a biztonsági övet

2022. május 8., 16:08 , 1106. szám

Sajnos sok gépjárművezető abban a hitben él, hogy az autó hátsó ülésén utazóknak nem kötelező a biztonsági öv használata.

Azonban a KRESZ (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása vagy ukránul Правила дорожнього руху, ПДР України) pontos tájékoztatást ad arról, hogy mikor kell a biztonsági övet használni. Személygépkocsik esetén az olyan üléseknél, ahol kötelező a biztonsági öv felszerelése, illetve az biztonsági övvel ellátott, az utazónak kötelező a biztonsági öv becsatolása, így a személygépkocsikban hátul helyet foglaló utasoknak is.

Tehát a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a közlekedési szabályok szerint az autóban – amely rendelkezik biztonsági övvel – minden utasnak be kell kötnie magát. Egy balesetkor nem mindegy, hogy az illető hol ül: ha be van kötve, kevésbé súlyos sérüléseket szenved, és nem repül ki az utastérből. Ennek megfelelően nagyobb esélye van a túlélésre. Az övnek nincs alternatívája.

Felelőtlenség az utasokra hagyni, hogy használják-e a biztonsági övet, vagy sem.

A statisztika az mutatja, hogy a hátul utazók még mindig többen mellőzik az övet, valamiért biztonságosabbnak gondolják a második sort, pedig a többi utasra nézve is felelőtlen döntés itt hanyagolni az öv becsatolását. Ugyanakkor egyértelműnek tűnik a biztonsági öv pozitív hatása a súlyos balesetek megelőzésében.

Az IIHS Insurance Institute for Highway Safety (Közúti Biztonsági Biztosító Intézet) utasbiztonsági tesztje egyértelműen megmutatja, hogy miért.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=lghzH_UdxSk

A videó jól mutatja, hogy 56 km/óránál nyolcszor annyi az esélye a súlyos sérülésnek, ha öv nélkül utazik hátul, mint ha bekötné magát. De ez még semmi: kétszer akkora az esélye annak, hogy az ütközésbe belehal a vezető, ha mögötte bekötetlen felnőtt utazik. Ha valaki nem használja a biztonsági övet, amikor az kötelező, szabálysértést követ el.

Vezetőként jobb, ha addig el sem indulunk, amíg mindenki be nem köti magát, és nem csak a saját biztonságuk érdekében.

Dankai Péter