Ismét jogbizonytalanság jellemzi a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működését

2022. május 11., 13:47 , 1107. szám

A román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott ítélete után ismét jogbizonytalanság jellemzi a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működését.

A legfelsőbb bíróság abban a perben hozott jogerős ítéletet, amelyben román nacionalista szervezetek az iskolát létrehozó miniszteri rendeletek érvénytelenítését kezdeményezték. Az első fokon eljáró Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 novemberében érvénytelenítette az iskolára vonatkozó rendeleteket.

Tamási Zsolt, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta: az ügyvédek úgy értelmezik, hogy a korábbi jogfosztó ítélet lényegi részei érvényben maradtak. Az igazgató Facebook-üzenetében úgy értékelte: az általa vezetett intézmény újra működési engedély nélkül maradt.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közmédiának adott nyilatkozatában elkeserítőnek, felháborítónak, minősíthetetlennek tartotta, hogy két-három évente újra kell kezdeni a helyi közösség által igényelt iskola létrehozását.

„Ez az iskola létezik és létezni fog. Mihelyt megjelenik a legfelsőbb bíróság indoklása, tudni fogjuk, hogy mit kifogásolnak. Kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel továbbvisszük az iskolát. [...] Olyan nincs, hogy ez az iskola ne létezzen. Teljesen mindegy, hogy kit zavar, kit bosszant. Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy Marosvásárhelyen egy magyar iskola ügyét folyamatosan újra kell kezdeni, mert folyamatosan elakasztják” – nyilatkozott a politikus.

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői közössége közösen perelte be a román Oktatásügyi Minisztériumot és a gimnáziumot a tanintézet törvénytelennek vélt 2018-as létrehozása miatt. A parlamentből 2020-ban kiesett PMP korábbi képviselője, Marius Pascan úgy vélte, hogy a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. Az intézmény egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte el működését.

(MTI/Kárpátalja)