Kelemen Hunor: Itt kell megalapozni az erdélyi magyarság jövőjét ennél nehezebb időkben is

2022. május 11., 11:04 , 1107. szám

Kelemen Hunor szerint sok minden megváltozott az ukrajnai háború kirobbanása óta, de a földrajz nem változott. „Az erdélyi magyarság itt él, itt kell megalapozni számára a jövőt ennél nehezebb időkben is” – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) múlt pénteki kolozsvári ülésén tartott politikai beszámolójában.

A romániai miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor úgy vélte: a romániai nagykoalíció működése nem egyszerű, de stabil. Hozzátette: az RMDSZ akkor lenne rosszabb helyzetben, ha most ellenzékben politizálna. Azt is hozzátette: a nagy parlamenti többséggel rendelkező koalíciónak nem szabad csak „tűzoltással foglalkoznia”. Ezért az RMDSZ továbbra sem mond le az alkotmánymódosítás tervéről.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a magyarság jó úton jár a népszámlálásban, de az önkitöltős szakasz utolsó napjaiban további erőfeszítéseket kell tenni, hogy legalább félmillió magyar már ebben a szakaszban bekerüljön a statisztikába.

Az RMDSZ elnöke kitért a legfelsőbb bíróság szerdai határozatára, mely érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását rögzítő miniszteri rendeletet. Hozzátette: a minisztérium 2019-ben egy temesvári ortodox és egy marosvásárhelyi katolikus iskolát hozott létre. A bírósági döntés csak a katolikus iskolát érinti.

„Ez elfogadhatatlan, felháborító, minősíthetetlen. Nem fogjuk hagyni, hogy így maradjon. Megvárjuk a bíróság indoklását, és újrakezdjük az iskola alapítását, hogy a 2022–23-as tanév kezdetekor az iskola fogadhassa a diákokat. Az iskola a helyi közösséget szolgálja, a nevelést szolgálja, ez az iskola létezni fog” – jelentette ki Kelemen Hunor.

(MTI/Kárpátalja)