Betekintés a megyei rendőrkapitányság kutyakiképző központjába

2022. május 18., 18:05

Betekintene a Kárpátaljai Megyei Rendőrkapitányság Kutyakiképző Központja négylábú csapatának munkájába? Olvassa el alábbi cikkünket, ha érdeklik a Beha, Twix, Jack, Alfa, Ray és a többiek kiképzésével kapcsolatos fontos tudnivalók.

Fajtájukat tekintve német és belga juhászkutyák, angol cocker spánielek…, melyek szolgálati kutyákként külön napirenddel rendelkeznek: „A szolgálati kutya munkanapja akkor kezdődik, amikor a kiképzője munkába áll, aki első lépésként odamegy a kennelben lévő kutyájához, sétáltatja, megfésüli, kitakarítja a kennelt és tanítást is tart. A tanítás mindenkinél másként történik a kutya feladatától függően” – informálta a TV21 Ungvár stábját Ivan Lesanics, a Kárpátaljai Megyei Rendőrkapitányság Kutyakiképző Központjának vezetője.

A szolgálati kutyák több fajtája ismeretes: a keresőkutyák szagminták alapján segítik megtalálni a személyeket, a tárgyi bizonyítékokat és a töltényeket; vannak speciálisan kiképzett ebek, melyek robbanóanyagok, fegyverek, lőszerek, kábítószerek, illetve holttestek felkutatására szakosodtak. A négylábúak készségeit a kiképzés során tökéletesítik.

„A kutya egyhuzamban húsz-harminc percig képes dolgozni, majd egy-két órás pihenés után ismét effektív. Az általános kurzus alatt a kutyák nap mint nap olyan parancsokat teljesítenek, mint ül, fekszik, áll, helyedre, közeledés, illetve távolodás a kiképzőtől. Vannak speciális tanfolyamok, amikor a kutyák drogot, robbanóanyagot és holttesteket keresnek” – mondta a központ vezetője.

A kutyák részére naponta tartanak egyéni és csoportos foglalkozásokat is, melyek helyszínei is folyamatosan változnak. Ezek egy része a kutyakiképző bázison történik, míg a másik a potenciális szolgálati helyeken, nagy tömeggel. A négylábúakat már kölyökkorban kiválasztják, ugyanis minden eshetőségre készen kell állniuk. Különösen most, a háború idején, amikor hetente akár több tucat feladatot is el kell látniuk.

„A kutyák kiválasztásánál mindenekelőtt a munkabírásukra, másodsorban a külső tulajdonságaikra figyelünk. Amennyiben valamelyikük is kérdéses, a munkabírás a mérvadó, mert az ilyen kutyáknál motivációval bármit el lehet érni” – emelte ki Ivan Lesanics.

A szolgálati kutyák mindig győznek. Példának okáért Munkácson egy autó átvizsgálása közben az egyik belga juhász mancsával megjelölte a gépkocsi ajtaját, ahol az operatív csoport kábítószert talált. De itt van példának az összukrajnai verseny legfiatalabb kiképzője, Mikola Neszterenko Beha nevű kutyája, mely a verseny második helyezettje lett.

„A legnagyobb örömet az okozza, ha a kutya teljesíti a feladatát, ha megtalálja, amire szükség van. Nagyon gyors természetű, energikus, kicsit talán túl energikus is, de az ilyen ebekkel a legjobb dolgozni. Rengeteg rablás felkutatásában vettünk részt, lőszerek felkutatásában is jól teljesít” – jellemezte kutyáját Mikola Neszterenko kiképző.

A kutyákat a munkára játékkal vagy jutalomfalatokkal ösztönzik. Ez alól Beha sem képez kivételt. „Számára a legnagyobb jutalom az apportkeresés, amely jelenleg egy labda. Jobban szereti, mint a jutalomfalatot” – mondta Beha kiképzője.

Leszögezhetjük: bár a szolgálati kutyák elől egyetlen bűnöző sem menekülhet, s jobb nem kikezdeni velük, azok lelkesedése és játékossága egyaránt elragadó.

TV21 Ungvár/lexi