Nyugalmi állapottól egér­fülállapotig

A meggy és a cseresznye komplex ökológiai növényvédelmi technológiája I.

2022. május 22., 13:10 , 1108. szám

Az elmúlt néhány hétben behatóan foglalkoztunk a meggy és a cseresznye kórokozói és kártevői elleni biológiai védekezés lehetőségeivel. A következőkben szeretném összegezni, hogyan is áll össze e gyümölcsfélék komplex ökológiai növényvédelmi terve.

Nyugalmi állapotban, rügypattanás előtt

A nyugalmi időszakban elsődleges feladatunk e gyümölcsfajtáknál is a fák ápolása és tisztogatása. A fa koronájában található moníliás és gloespóriumos gyümölcsmúmiákat távolítsuk el és semmisítsük meg. Vágjuk le az elhalt moníliás ágrészeket is. Ezeket a részeket könnyű felismerni, mert ilyenkor még láthatók rajtuk az elhalt virágok, levelek. Szenteljünk külön figyelmet a kéregmoly által okozott sebek, kéregrések kitisztításának és kezelésének sebkezelő gyantával. Az 1 cm-nél nagyobb átmérőjű metszésfelületeket, illetve sebeket is le kell kezelnünk sebkezelővel. A csonthéjasoknál több készítmény engedélyezett erre a célra, ilyen például a Biocera. Nagyon fontos, hogy a munkavégzés után minél hamarabb gyűjtsük össze és semmisítsük meg a levágott növényi részeket, kaparékokat.

A mechanikai munkálatok után a lemosó permetezés is fontos lépést jelent a kártevők irtásában. A meggy és a cseresznye esetében mindenképpen még rügypattanás előtt el kell végeznünk ezt a műveletet. A legalkalmasabb erre a rügyduzzadás időszaka. Ilyenkor az idő kritikus tényező, mivel a rügyduzzadás és a rügypattanás között maximum hét nap telik el (időjárástól függően). Tehát igyekeznünk kell, ha el akarjuk kerülni a perzselés veszélyét, illetve hatásosan szeretnénk védekezni. A lemosó permetezést a következő engedélyezett biokészítményekkel végezhetjük el: Bordóilé + kén, Cuproxat, rézgálic, Scarmagan-rézgálic, Champion, Vitra, Tiosol 8-10% stb.

Ha pajzstetvek, atkák és levéltetvek inváziójára is számítani kell, akkor a réz hatóanyagot egészítsük ki poliszulfid kénnel (pl. Nevikén) vagy kálcium-poliszulfiddal (pl.: Tiosol, Vektafid stb.), illetve a kombinációikkal. Ezek jól gyéríthetik a pajzstetvek áttelelő formáit, a feketecseresznye- és meggylevéltetű, a takácsatka és a levélatka áttelelő tojásait is.

Rügypattanástól egérfülállapotig

Ebben az időszakban a monília és a levéllyukasztó betegségek ellen szükséges védekeznünk legalább egy alkalommal. A védekezéshez a réz, illetve kalcium-poliszulfid hatóanyagú készítmények közül válasszunk.

A sodrómolyok és az araszolóhernyó által okozott korai kártételeket megelőzhetjük azadirachtin hatóanyag (pl.: Pronatur, Neemix, Neem Azal T/S) kipermetezésével. Heti egy alkalommal védekezzünk.

Ebben az időben kell kihelyeznünk a lombos-fafehérmoly és a sodrómolyok elleni feromoncsapdákat, ültetvényekben 2-4 csapda/fa, háztáji kertekben 1-2 csapda/fa javasolható. Ügyeljünk, hogy a fa tetejére és a korona közepe tájára kerüljenek a csapdák!

A takácsatka, kaliforniai pajzstetű, levéltetű esetleges fellépése ellen csak akkor érdemes védekeznünk, ha tömegesen jelennek meg az ültetvényben e korai időszakban. Ebben az esetben – még a fehérbimbós állapotig – 1-2 alkalommal kijuttatott olajos készítményekkel, mészkénlével stb. védekezhetünk. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza