Harctéri helyzet: Fordulóponthoz érkezett a háború?

2022. június 1., 15:38 , 1110. szám

Talán sohasem voltak még olyan intenzívek és pusztítóak a harcok a Donyec-medencében, mint az elmúlt napokban. A legnagyobb visszhangot kétségtelenül Liman orosz ellenőrzés alá kerülése váltotta ki, harcokat jelentettek Szeverodonyeck térségéből. A külföldi elemzők mégis főként azt hangsúlyozzák, mekkora árat fizetnek az oroszok ezekért a szerény eredményekért. Az ISW ukrán ellentámadás lehetőségét is felveti.

A fegyverekre várva

Az orosz hadigépezet megdöbbentő könyörtelenséggel pusztít el mindent, amivel szembe kerül: településeket, infrastruktúrát, embereket.

Olekszij Aresztovics, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója igen komoran nyilatkozott erről a helyzetről Mark Fejgin műsorában.

„Az orosz hadsereg taktikai sikereket könyvelhet el, amelyek azzal fenyegetnek, hogy hadműveleti sikerbe csapnak át. És sok kérdésünk volna nyugati szövetségeseinkhez. Közvetve a németországi technika átadásának késése okolható azért, ami a fronton történik. Ha megérkeznének tőlük a nehézfegyverek, a helyzet gyökeresen megváltozna” – bizonygatta Aresztovics.

Észrevétele nem alaptalan. Kétségtelen ugyanis, hogy az ukrán hadseregnek égető szüksége lenne nehézfegyverekre, de nem csak a németekére. Az elmúlt hetekben számos ígéret elhangzott a nyugati fegyverszállításokkal kapcsolatban, ám az adományok lassabban érnek célba, mint ahogyan azt a harctéri helyzet megkövetelné. Ukrajna elsősorban a korszerű, nagy hatótávolságú amerikai rakéta-sorozatvetőket szeretné csatasorba állítani, de ellentmondásos hírek érkeznek arról, szállít-e belőlük Washington, s ha igen, milyen megkötésekkel.

Aresztovics szerint most ideiglenesen nehéz helyzetben leszünk.

„Egy-másfél hónapon át, a nyugati fegyverek megérkezéséig, lehetségesek bekerítések, az állások feladása, lehetségesek súlyos veszteségek. Erre fel kell készülni. […] Azonban Ukrajna kiegészítő mozgósítást hajthat végre, és harcolni fog az utolsó katonáig, de nem tesz engedményeket Oroszországnak” – hangsúlyozta az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója.

Szeverodonyeck lehet a fordulópont?

Ugyanakkor az amerikai Institute for the Study of War (ISW) arról ír, hogy a Szeverodonyeckért vívott csata után, annak kimenetelétől függetlenül, az Ukrán Fegyveres Erők folytathatják az ellentámadást.

„Putyin most embereket és hadianyagot vet be a régió utolsó jelentős településénél, Szeverodonyecknél, mintha a város elfoglalása a Kreml győzelmét jelentené a háborúban. Téved. Amikor a Szeverodonyeckért vívott csata véget ér, függetlenül attól, hogy kinek a kezébe kerül a város, Oroszország offenzívája valószínűleg hadműveleti és stratégiai szinten eléri csúcspontját, így Ukrajna esélyt kap, hogy hadműveleti szinten újraindítsa az ellentámadást az orosz csapatok visszaszorítása érdekében” – áll az ISW hétvégi jelentésében, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Az oroszok olyan árat fizetnek jelenlegi taktikai sikerükért, amely nem áll arányban semmilyen valós műveleti vagy stratégiai haszonnal, amelyre számíthatnak” – állítják az elemzők.

Az ISW azzal magyarázza Szeverodonyeck fontosságát Moszkva számára, hogy elfoglalásával kijelentheti, Oroszország teljesen ellenőrzése alá vonta Luhanszk megyét. Ugyanakkor a Kremlnek semmilyen más jelentős katonai vagy gazdasági hasznot nem hoz ez a siker. Ráadásul a Szeverodonyeckért folyó csata valószínűleg lehetetlenné teszi a nagyszabású orosz támadó hadműveletek folytatását más területeken.

„Az ukrán védők szörnyű veszteségeket okoztak az orosz támadóegységeknek Szeverodonyecknél. Moszkva még akkor sem tudja majd visszaállítani erői jelentős részének harcképességét, ha elfoglalja Szeverodonyecket” – véli az ISW.

Lépésről lépésre haladnak

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik magas rangú tisztviselője a Szabadság Rádió honlapja szerint azt hangsúlyozta, hogy a hatalmas számbeli fölény ellenére a Donbászt támadó orosz csapatok csak lépésről lépésre tudnak haladni. Emlékeztetett, hogy Oroszország 110 zászlóaljharcászati csoportot vonultatott fel Ukrajnában, ezek többsége délen, a többi a Donbászban harcol. Az orosz hadsereg eredményei e tekintélyes haderő ellenére sem jelentősek, szögezte le a tisztviselő.

A háború kezdeti szakaszában a katonai szakértők úgy vélték, hogy mindkét fél tanulni fog a tapasztalataiból és fejlődik. A Pentagon szerint ez a fejlődés csak az ukrán félnél vehető észre, míg az oroszoknál a korábbi hozzáállás figyelhető meg.

„Valójában nem igazán látunk sok innovatív, kreatív megoldást az előrehaladásra a célok felé (az oroszoktól – a szerk.). Ez majdnem ugyanaz a doktrinális megközelítés, amelyet a múltban alkalmaztak” – mondta el a tisztviselő.

Hangsúlyozta, az orosz taktika nem változott lényegesen a háború három hónapja alatt. „Továbbra is meglehetősen doktriner módon járnak el: tüzérségi tüzet alkalmaznak, majd csak azt követően indítják el az egységeket, ha úgy érzik, kellőképpen megpuhították a célpontot” – mondta.

Az oroszok Kijev óta óvatosabbak

A Jevropejszka Pravda idézi John Kirbyt, a Pentagon szóvivőjét, aki szerint Oroszországnak az utóbbi időben a Donyec-medencében elért eredményei annak köszönhetőek, hogy az orosz csapatok kisebb területen hajtanak végre offenzívát, és figyelembe kell venni a terület földrajzi adottságait is.

Emlékeztetett, hogy az orosz erők Kijev elleni offenzívája logisztikai problémák miatt végződött kudarccal, mivel a járműoszlopuk több tucat kilométerre húzódott szét, eltávolodva az ellátási forrásoktól. Rámutatott: Oroszország előrehaladásának a Donyec-medencében az ukránok ellenállásán túl az szab korlátot, hogy a csapatok ezúttal nem akarnak elszakadni az ellátási láncoktól.

A Pentagon emellett úgy véli, hogy Oroszország továbbra sem tudta teljesen kiküszöbölni a problémákat a földi és légi hadműveletek irányításával, integrációjával kapcsolatban.

(ntk/korrespondent.net/radiosvoboda.org/ eurointegration.com.ua)