Özv. Orosziné Jákó Margit: Veled, Uram – Visszaemlékezéseim unokáimnak

Könyvajánló

2022. június 5., 15:43 , 1110. szám

„Hosszú élettel elégítem meg őt, és megmutatom néki az én szabadításomat.”

(Zsolt. 91, 16)

Özv. Oroszi Pálné Jákó Margit neve sokunk számára ismerős. Aki ismerte, tudja, mennyire buzgó keresztyén életet élt. Fiatalokat megszégyenítő módon szolgálta az Urat, hirdette az evangéliumot idős kora ellenére is. Margit néni május 26-án, életének 94. évében hazatért szerető Urához. Élete azonban nem tűnik el nyomtalan. Még 2014-ben, a Kárpátalja Kiadó gondozásában megjelent Veled, Uram című könyve, amelyben a 80. évét is meghaladó nagymama visszaemlékezéseit gyűjtötte össze népes számú unokái számára.

Az első kiadás során megjelent ezer darab könyv közép- és időskorú olvasóközönségét tekintve örömmel nyugtáztuk, hogy számtalan ember kezdett bele úgy e kis méretű könyv olvasásába, hogy alig tudta letenni.

A könyvet áthatja az őszinte, szerény, igazi isten- és emberszeretet. Magunkba szívhatjuk belőle a Biblia tanításaihoz, a házastárshoz hűséges élet áldásait. Megismerhetjük, hogyan élték túl hívő elődeink a nehéz idők megpróbáltatásait, mennyire volt jelen az életükben az összefogás, az egymás támogatására való igyekezet. Ezek pedig most számunkra is külön aktualitással bírnak. Tanuljunk tőlük, és példájukat követve mi is hitben megerősödve fogunk majd kijönni az életünk nehézségeiből. „Emlékezzél meg az ősi időkről; gondoljátok el annyi nemzedék éveit! Kérdezd meg atyádat és megjelenti néked, a te véneidet és megmondják néked!” (5 Mózes 32, 7)

Külön értéke ennek a gyűjteménynek, hogy nyíltan elénk tárja a benne érintett lelki testvérek, rokonok neveit, az említett események dátumait. Így a széles körű olvasóközönség könnyen el tudja helyezni önmagát a könyv által ecsetelt történelmi folyamatban.

A könyvben sok vers is található. Nagy örömünkre szolgál, hogy e gyűjteményben megmaradtak az utókor számára ezek a bensőséges forrásból fakadó, lelkileg építő, rímbe szedett gondolatok.

A teljesség igénye nélkül szeretném még kiemelni azt az időtálló „emlékművet”, amelyet Margit néni férjének, Oroszi Pálnak „állított” ebben a könyvben. Pali bácsi  nemcsak a családtagok, a hívek lelki életét építette, hanem templomépítést is vezetett. E kedves házaspár fényképét láthatjuk a könyv borítóján is.

Oroszi Pál földi pályafutása 71 évig tartott. Margit néni 94 évet kapott az Úrtól.

Nagy ajándékot jelentene számunkra, ha Margit néni családi köre elősegítené e könyv második, bővített kiadását, melyben olvashatnánk azokról az évekről és eseményekről, amelyeket az első kiadás megjelenése után éltek meg.

Tóth János