XXI. Guti Pünkösdi Nap

Hagyományőrzés és közös ima a békéért

2022. június 7., 17:51 , 1111. szám

A pünkösdi hagyományok megőrzésének és a faluban elszállásolt menekültekkel való ismerkedésnek a jegyében szervezték meg idén, immár huszonegyedik alkalommal a Guti Pünkösdi Napot pünkösdvasárnap. Képzőművészeti és tematikus fotókiállítások, sportversenyek, kispályás labdarúgótorna, valamint helyi ételek kóstolása tette még változatosabbá a mostanra pünkösdvasárnapira rövidült, harminc évre visszanyúló hagyományokkal rendelkező rendezvényt.

A pünkösdi nap hagyományosan ünnepi istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, majd délután a Guti Gimnázium udvarán folytatódtak az események.

A rendezvény főszervezője, Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a járási tanács KMKSZ-frakciójának vezetője emlékeztette hallgatóságát: „Krisztus mennybemenetele után az ötvenedik napon a Földre, vagyis az apostolokra leszállt a Szentlélek. Az apostolok ennek következtében mennyei tulajdonságokkal lettek megáldva, sokféle nyelven kezdtek el beszélni és elindultak a nagyvilág népeihez, hogy hírül vigyék nekik Isten igéjét a reményről és a szeretetről. Így alakult meg a keresztény egyház, melynek tanítására nagy szükség van manapság is, hisz Ukrajnában háború van, a népek nem értik egymás szavát” – emelte ki magyar és ukrán nyelven is elmondott beszédében Sin József.

Beke Mihály András beregszászi magyar vezető konzul jelképesnek nevezte a két ünnep, a nemzeti összetartozásunk napjának és pünkösdnek az együttállását. A magyar történelem tele van gyásznapokkal, és ehhez csatlakozott a XX. században június 4. is, de a magyarság sokak jóslata és vágya ellenére is megmaradt, és Isten segedelmével ahhoz is erőt merített, hogy ennek a tragédiának az évfordulóját nemzeti összetartozásunk ünnepévé tegye – összegezte Beke Mihály András, aki a népünkben rejlő erő megnyilvánulását látja a gutiakban is, akik a háborús viszonyok közepette is fontosnak érzik hagyományaik ápolását és megélését.

Nagy Anna, a Nagybégányi kistérség polgármestere elmondta, hogy Guton ragaszkodnak az emberek a Szentlélek kiáradásának ünnepéhez kötődő hagyományaikhoz, ettől nem tántorította el őket a járvány és a mostani háborús helyzet sem. Jelenleg szerényebb körülmények között zajlanak a programok, de bízunk a békés, szebb jövőben.

Köszöntötte még a rendezvény résztvevőit, bízva országunk mielőbbi győzelmében Vaszil Hmelnyickij, a Kolosz Országos Sportegyesület megyei szervezetének elnöke, aki oklevéllel ismerte el Sin József több évtizedes sportszervező tevékenységét.

Valentina Horoszimenko, a Gut község óvodájában elszállásolt 34 kelet-ukrajnai menekült egyike, hálásan megköszönte a falu lakosainak azt az önzetlen segítséget, amellyel feléjük fordultak Gutra érkezésük óta. Elmondta, hogy Donyeck megyéből és Harkivból jöttek, és nagyon megszerették Gut község csodálatos természeti környezetét és az ott élő kedves embereket. Valentina Jegorivna ukrán nyelv és irodalom szakos tanárnő volt Harkivban, és külön köszönetet mondott a Guti Gimnázium vezetőinek, akik lehetővé tették a számára, hogy rendszeresen megtartsa online formában az óráit a Harkivban maradt és a világban szétszóródott tanítványai számára. A tanárnő elmondta még, hogy annyira megszerette a gutiakat, hogy ha véget ér a háború, a település lakói közül bárkit szívesen vendégül lát Harkivban, meghagyja az iskolában a telefonszámát.

Az esemény fénypontjaként a Guti Gimnázium diákjai feldíszített szekéren megérkeztek az ünnepség helyszínére, ahol népi játékokkal, tánccal, népdalokkal színesített műsor keretében idézték fel a pünkösdi hagyományokat. Majd a szíveket is megérintő műsorral emlékeztek meg a magyar összetartozás napjáról is.

Pünkösd szépének koronája ezúttal Kalinics Dorina fejére került, őt választották a szervezők a legszebb guti lánynak. Kötélhúzásban is összemérhették erejüket a jelentkező csapatok, közben a műfüves focipályán három-három csapat részvételével zajlott a Darcsi Viktorról elnevezett kispályás focitorna öregfiúk és fiatalok kategóriákban. Az öregfiúk között hosszú idő után idén a hazaiak nyertek, Jánosi, valamint Szernye és Barkaszó közös csapatát megelőzve.

Az óvoda nagytermében Matl Péter és Imre Sándor műveiből összeállított képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, illetve archív fotók segítségével képet kaphattak a korábbi Guti Pünkösdi Napok hangulatából, valamint betekinthettek Gut község régi paraszti életének és sportéletének százéves múltjába is.

A szervezők minden vendéget asztalhoz ültettek, különösen finomra sikerült a Nagy Attila által főzött bográcsgulyás, valamint gyorsan elfogytak a Gutra jellemző, Sin Veronika által készített gombás ételek is.

Az eseményen bemutatták hagyományaikat vendégeiknek a gutiak, közöttük a faluban velük együtt élő 34 Donyeck megyei és harkivi menekültnek, akik maguk is szívesen meséltek vidékük hagyományairól és arról a borzalmas háborúról, amely szülőföldjükön jelenleg is zajlik. A háborúra való tekintettel idén a pünkösdi napon nem volt zenés vigadalom. Helyette minden résztvevő közösen imádkozott országunk békéjéért.

Badó Zsolt