Ellentámadás délen és keleten

2022. június 8., 11:47 , 1111. szám

Miközben a Donyec-medencében javában tart az orosz hadsereg offenzívája, az ukrán hadsereg ellentámadásairól érkeztek hírek Herszon megyéből, valamint a Luhanszk megyei Szeverodonyeckből.

Hennagyij Lahuta, a Herszon Megyei Katonai Közigazgatás vezetője még az elmúlt héten közölte, hogy Ukrajna ellentámadást indított a déli hadszíntéren, Herszon megyében. Elmondása szerint az ukrán katonák több mint 20 települést szabadítottak fel a megye északi részén, s folytatják az előrenyomulást déli irányban.

Az elért eredmények katonailag és politikailag egyaránt jelentősnek mondhatók. Egyfelől jelzik, hogy Ukrajna nem mondott le a térségről, holott ott már megjelentek az orosz hatóságok: bevezették a rubelt és fogadják az orosz állampolgárságért jelentkezőket, miközben azt híresztelik, hogy a megyét csatolják Oroszországhoz. Másfelől, az ellentámadás során az ukrán alakulatoknak sikerült átkelni az Inhulec folyón. Hídfőállásuk megjelenése a bal parton előrevetíti, hogy folytathatják az előrenyomulást a Dnyeper felé. Stratégiailag felbecsülhetetlen jelentősége lenne, ha az orosz csapatokat sikerülne visszaszorítani a Dnyeper keleti partjára. Ezzel nagyban megnehezítenék a megszállók dolgát, ha a jövőben támadást szándékoznának indítani az ország délnyugati régiói ellen.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) feltételezi, hogy az ukrán ellentámadás keresztülhúzta az oroszok számításait, akik megszilárdítva ottani állásaikat az elfoglalt déli területek tartós védelmére igyekeztek berendezkedni.

Az ukrán erők „feltámadása” Szeverodonyecknél talán a déli sikereknél is nagyobb meglepetést okozott. Az oroszoknak már sikerült elfoglalniuk a város mintegy 80%-át, amikor az ukrán csapatok váratlanul ellentámadásba lendültek és a település egy jelentős részét visszafoglalták.

„Az elmúlt 24 órában az ukrán erők ellentámadást indítottak a vitatott kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben. Ez semmissé tette azt a hadműveleti lendületet, amelyet az orosz erők korábban a katonai egységek és a tűzerő koncentrálásával értek el” – áll a brit védelmi minisztérium vasárnapi jelentésében.

Információik szerint a térségben bevetett orosz egységek között harcol a megszállók által az úgynevezett „LNR”-ben mozgósított „személyi állomány”. Ezek a csapatok rosszul képzettek és felszereltek, s a reguláris orosz egységekhez képest nincs elég nehézfegyverzetük.

Mint írják, az agresszor ország hagyományos, korábban Szíriában alkalmazott taktikája az ilyen „proxy-gyalogság” alkalmazása városi tisztogató műveletekhez. Ott Oroszország a szíriai hadsereg 5. hadtestét használta városi területek támadására.

„Ez a megközelítés valószínűleg arra utal, hogy korlátozni kívánják a reguláris orosz erőknek okozott veszteségeket” – teszi hozzá a brit védelmi minisztérium.

Szeverodonyeckben azóta sem szünetelnek az utcai harcok. A helyzet óráról órára változik – közölte hétfőn Olekszandr Sztrjuk, a városi katonai közigazgatás vezetője hozzátéve: az orosz hadsereg a földdel teszi egyenlővé a települést.

Mindez azonban csak a felvezetése lehet a valódi ukrán ellentámadásnak, amelynek megindítása még várat magára. Kijevi kormányzati körökben többször is hangsúlyozták már, addig nem indulhat meg a támadás, amíg le nem szállítják a megígért nyugati fegyvereket. Mihajlo Szamusz katonai szakértő a korrespondent.net-nek nyilatkozva egyenesen a Donbászért vívott csata sajátosságának nevezte, hogy míg az oroszok technikát veszítenek a harcokban, az ukránok felhalmozzák azt, hiszen nap mint nap érkeznek újabb nyugati tüzérségi rendszerek.

Abban minden szakértő egyetért, hogy az ellentámadáshoz Ukrajnának szüksége van a megfelelő nehézfegyverzetre. Ellenkező esetben a támadás jelentős emberveszteséggel járna, mondják.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Financial Timesnak adott interjújában kifejtette, hogy Ukrajnának hat új, 25 ezer főt számláló dandárt kell alakítania az ellentámadáshoz, az Oroszország által keleten és délen birtokolt területek visszafoglalásához. Emellett több száz rakétavetőre és ágyúra, repülőgépekre és tankokra, továbbá több ezer drónra is szükség lesz.

(zzz/korrespondent.net/unian.ua)