Újraindul a Határtalanul! program

2022. június 10., 13:15 , 1112. szám

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár június 10-én jelentette be, hogy ismét lehetőség van a Határtalanul! program keretében új pályázatok benyújtására. A pályázati kiírás célja határon túli kirándulások támogatása a Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése, valamint a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása, illetve erősítése céljából.

Az államtitkár úr elmondása szerint a Határtalanul! program az egyik legfontosabb nemzeti összetartozást elősegítő nemzetpolitikai program, amellyel az elmúlt 11 évben több mint 500 ezer diák utaztatása valósulhatott meg kormánytámogatással. Ezek az utazások nem csupán a nemzeti összetartozás érzését erősítették meg a gyermekekben, hanem a nemzeti összetartozás élményét is, hisz mindannyian élményekkel gazdagodtak, akik a határon túli magyar régiók földrajzával, történelmével, kultúrájával, néprajzával, hagyományaival és természetesen az ott élő diáktársaikkal is megismerkedhettek. Minden egyes útnak vannak olyan programjai, amikor találkoznak az ottani fiatalokkal, és közösen vesznek részt különböző kulturális eseményeken, rendezvényeken.

A Határtalanul! program első buszai 2011. június 4-én indultak el Magyarországról, aminek következtében a mostani egyetemisták körében végzett kutatás azt bizonyítja, hogy a megkérdezett nebulók több mint 78%-a járt már határon túli településeken, továbbá 62% nyilatkozott úgy, hogy két vagy több határon túli barátjával naponta tartják a kapcsolatot. Ezekből az következik, hogy a mai középiskolások és egyetemisták döntő többsége nemzetben, Kárpát-medencében gondolkozik, és egészen máshogyan áll a nemzeti kérdésekhez, mint a húsz vagy harminc évvel ezelőtti nemzedék.

A programot a Nemzetpolitikai Államtitkárság szakmai felügyeletében valósították meg, a lebonyolító pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Minden éven új felhívások látnak napvilágot, továbbá új programokkal is bővülnek a már meglévők. Sajnos a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét e programra is, melynek következtében a tavalyi és az azelőtti évek során elmaradtak a határon túli látogatások, de a remények szerint nem csupán az új kirándulások (idei felhívás), hanem a korábbi két évben megtervezett utazások is megvalósulnak.

A pályázat megvalósítási időszaka: 2022. szeptember 1. – 2023. augusztus 31.

A pályázat benyújtásának kezdő napja: 2022. június 10.

Benyújtási határidő: 2022. július 15., 14.00 óra (közép-európai idő szerint).

SD