A sóhiány és egyéb mizériák

2022. június 11., 13:15 , 1111. szám

Szerencsére a harcok által nem érintett régiókat egyelőre elkerülte az igazán komoly áruhiány – az utóbbi napokban az üzemanyag-probléma is enyhülni látszik –, legtöbbünket főként az árak lassú, de kitartó emelkedése aggaszthatja.

Szűnőben a sóhiány

Nemrég felmerült, hogy problémák lehetnek a sóval. Az orosz tüzérségi támadások miatt Donyeck megyében leállt az Artemszil vállalat, amely Ukrajna étkezésisó-szükségletének döntő hányadát biztosította. A hírre a tavasz utolsó napjaiban a lakosság tömeges sófelvásárlásba kezdett, amit súlyosbított, hogy sokan a közeledő berakási időszakra is készleteztek egy jelentősebb mennyiséget. Így aztán nem csoda, hogy rövidesen több üzlet polcairól eltűnt a só, derül ki az UNIAN hírügynökség összeállításából.

Nem maradtunk azért teljesen só nélkül. Ukrajnában ismert néhány kisebb sólelőhely, ahol folytatódik a termelés, bár ez a mennyiség önmagában távolról sem elégséges a szükségletek fedezésére. Emellett a nagykereskedőknél és a lerakatokon is jelentős készletek vannak még felhalmozva, melyek akár néhány hónapra is elegendőek lehetnek. Végül ne feledjük, hogy a só egy része eddig is importból származott. A nagykereskedők és az áruházláncok máris hozzáláttak a külföldi, elsősorban török, lengyel és román beszerzési lehetőségek felderítéséhez és kiaknázásához. Az első jelentős szállítmányok állítólag már meg is érkeztek a határon túlról, ami biztató a jövőre nézve, amennyiben nem kell hiányra számítanunk.

A hazai források elapadása ugyanakkor áremelkedéshez vezetett. Némelyik kereskedő visszaélt a helyzettel, volt már, hogy 100 hrivnyát is elkértek egy kg sóért. Középtávon arra számíthatunk, hogy a külföldi só megjelenése a hazai üzletekben kifogja a szelet az ügyeskedők vitorlájából, és csökkenni fognak az árak. Minél több só érkezik, annál alacsonyabbak lesznek az árak – mutat rá Mihajlo Nepran, az Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Az Agrárgazdasági Intézet előrejelzése szerint kilogrammonként 20-25 hr körül stabilizálódhat az ár. Persze olyan olcsó, mint korábban volt, aligha lesz egyhamar a só – addig legalábbis bizonyosan nem, amíg az Artemszil újra el nem kezdi a termelést. Lássuk be, a külföldi só mindig drágább lesz az ukrajnainál, már csak a magasabb előállítási és szállítási költségek miatt is.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője is igyekezett megnyugtatni minapi sajtótájékoztatóján a régió lakosságát, arról biztosított, hogy Kárpátalján nem lesz sóhiány. Elmondása szerint a kereskedők megkezdték a só importját. Közölte továbbá, hogy megyénkbe érkeztek az Artemszil vállalat szakemberei, akik a kárpátaljai sókitermelés beindításának lehetőségét tanulmányozzák. Következtetéseiket várhatóan néhány napon belül az illetékesek elé tárják.

Cukorból is van elég

Ami a cukrot illeti, a dengi.ua az Ukrán Agrárüzleti Klubra hivatkozva azzal igyekezett megnyugtatni olvasóit, hogy Ukrajnában 2021-ben 1,4 millió tonna cukrot sikerült előállítni az itthon megtermett cukorrépából, ami 44%-kal több, mint az előző évben volt. A Klub tájékoztatása szerint az előállított mennyiség bőséggel fedezi az ország éves cukorszükségletét. Tekintettel arra, hogy a lakosság egy része elhagyta az országot, csökkent a fogyasztás, így még több jut az itthon maradottaknak.

Idén a tavalyi vetésterület 80%-án került földbe a cukorrépa, s négy hónap múlva kezdetét veszi a cukorgyártás a jövő évi szükségletekre. Vagyis nem érdemes pánikfelvásárlásba kezdeni és nagyobb mennyiséget készletezni cukorból – vélik a szakemberek.

Persze a háború kitörésével jelentősen megnőtt a kereslet az alapvető élelmiszerek iránt, az emberek sokszor egyszerre tartanak az áruhiánytól és az árak emelkedésétől. A megnövekedett keresletnek pedig önmagában is árfelhajtó hatása van.

A hús nem lesz olcsóbb

Némi drágulást tapasztalhatunk a húsoknál is. Májusban a sertéshús ára 1,2%-kal nőtt az előző hónaphoz képest és átlagosan 132,5 hr-t tett ki kilogrammonként – derül ki az Ukrajnai Sertéstenyésztők Szövetségének közleményéből, amelyet szintén a dengi.ua idéz. A marha-, csirke- és pulykahús májusi kiskereskedelmi átlagára ugyanakkor az előző havi szinten maradt, bár a tavalyi év azonos időszakához képest így is 10–27%-os volt a drágulás. A húspiaci szakértők szerint a nyáron további fokozatos, lassú áremelkedésre lehet számítani, áruhiányra ugyanakkor rövid távon semmiképpen sem.

(zzz/unian.ua/dengi.ua)