Zelenszkij: Nem engedhetjük meg magunknak az árnyékgazdaságot

2022. június 17., 14:25 , 1112. szám

Volodimir Zelenszkij elnök kitart amellett, hogy tekintettel az Oroszország jelentette állandó katonai fenyegetésre, az ukrán gazdaságban nem lehet „árnyék” összetevő – írja az Ukrajinszka Pravda.

„Ma Ukrajnában sokat vitáznak arról, hogy milyen legyen az állam gazdaságpolitikája a háború alatt és a béke helyreállításakor. Egy részletet szeretnék hangsúlyozni. És ez a részlet alapvető. Meg kell szoknunk, hogy a társadalomnak csak két része lehet: azok, akik megvédik függetlenségünket, és azok, akik úgy dolgoznak, hogy biztosítani lehessen ezt a védelmet. És ez nem egyik vagy másik gazdasági doktrína, nem egyik vagy másik politikai álláspont kérdése. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy maradjon az országban »árnyék« része a gazdasági életnek.

Természetesen megértem, hogy régióink egy részében bármilyen formális vagy informális gazdasági tevékenység egyszerűen a túlélés kérdése. De ha a társadalom normális, stabil, erős életéről van szó, az állam működéséről, a védelmünkről, akkor meg kell értenünk: van, aki szolgál, és van, aki a munkájával ellátja azokat, akik szolgálnak. Ez pedig a hivatalos munkaviszony. Ez az adófizetés. Ez a gazdasági lehetőségek maximális bővítése legális alapokon. És ez az állami intézmények teljes modernizálása. Mindenkinek, aki az ukrán politikában tevékenykedik, aki befolyásolja a társadalmi párbeszédet, be kell látnia, hogy nem lehet többé »árnyék« az országban” – fejtette ki az államfő múlt csütörtöki videoüzenetében.

Az elnök beszámolt arról is, hogy gazdasági kérdésekről tárgyalt a kormánnyal. A kormánytagok egyetértettek abban, hogy mielőbb ki kell dolgozni a kisvállalkozások támogatását állami hitelekkel. Emellett az ukrán gazdaság prioritásainak a védelmi és nemzetbiztonsági ágazat vállalkozásainak kell lenniük. Az államnak azon kell munkálkodnia, hogy csúcstechnológiás cégeket vonzzon az ukrán piacra, többek között ipari parkok létrehozásával és az üzleti tevékenység vonzó feltételeinek megteremtésével az országban.   

(zzz/pravda.com.ua)