Újratanult hagyományok

Hímzés kiállítás Szalókán

2022. június 27., 15:45 , 1114. szám

Az ungvári járási Szalókán öt hímezni szerető asszony jelentkezett a Nemzeti Művelődési Intézet felhívására, és hímző szakkört alakítottak, hogy ennek keretében újratanulják nagyanyáik hímzési technikáit.

A szervezést és kapcsolattartást Halász Kovács Mária, a KMKSZ Szalókai Alapszervezetének elnöke vállalta, aki egyben a helyi kultúrház igazgatójaként fáradhatatlanul szervezi a Tisza-parti település kulturális életét a pandémia és a háború nehézségei közepette is. A szakkör 2021 novemberének végén indult, és az elkészült csoda szép hímzéseket június 26-án egy kiállítás keretében mutatták be a településen élőknek a helyi református parókia nagytermében.

Halász Kovács Mária a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért projektet Magyarország Kormánya és a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs támogatta, nekik köszönhetően ingyen jutottak hozzá az alapanyagokhoz. Kárpátalján a szakkörök vezetői és a Nemzeti Művelődési Intézet között a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület vállalta az összekötő szerepet, nekik is köszönhető, hogy megyénkben 22 szakkör kezdhette meg a munkát. A szalókai asszonyok a háború okozta zűrzavar ellenére is végigcsinálták a fél év alatt vállalt feladataikat, mindannyian időben elkészültek 15 hímzéssel. Lépésről lépésre megtanulták a nagyanyáik által egykor ismert hímzési technikákat, mint az azsúrozás, valamint más Békés megyében elterjedt hímzéstechnikákat is, például a szűcshímzést. Mindebben a szervezők által biztosított online oktatóanyagok voltak a segítségükre. Volt, hogy egy-egy darab feladta a leckét, de közösen végül mindig megtalálták a megoldást.

Bíró Sándor, Szalóka elöljárója köszöntőbeszédében kiemelte a hagyományok továbbéltetésének a fontosságát, valamint a szakkör közösségteremtő erejét. További sikereket kívánt a résztvevőknek, akik csodálatos kézműves munkáikkal szebbé teszik környezetüket és emelik a település hírnevét is.

A kiállításon emléklappal köszönték meg a hímző szakkör tagjainak – Kojsza Erikának, Ottyán Ilonának, Soós Erzsébetnek, Soós Irénnek és Somogyi Erzsébetnek – a munkáját. Ugyanis a kiállítással a határidős közös munka és a tanulás korszaka lezárult, de az asszonyok a tanultakat a jövőben is hasznosítani szeretnék, illetve igazi baráti közösséggé váltak az eltelt fél év során.

A kiállítás megnyitójára hagyományőrző műsorral készült a Szalókai Kultúrház gyermekcsoportja, majd helyben gyűjtött népdalokat énekelt a szalókai Rozmaring népdalkör.                    

dózsa