Pásztor és Vucevic megtekintette az újvidéki Petőfi Sándor MMK felújítási munkálatait

2022. június 29., 11:34 , 1114. szám

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Milos Vucevic újvidéki polgármester ma megtekintette a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ (MMK) átalakításának és felújításának munkálatait, valamint az Európa Kollégiumot.

A Petőfi Sándor MMK több mint fél évszázada az Újvidéken élő magyarság kulturális életének központja, Újvidék városa pedig 110 millió dinárt fektetett be ennek a létesítménynek a teljes felújításába.

Pásztor és Vucevic értékelése szerint, a magyar nemzeti identitás megőrzése szempontjából kiemelten fontos, hogy a Petőfi MMK-t az újvidéki képviselő-testület beemelte a városi kulturális intézmények hálózatába.

„Nagy beruházási munkálatok folynak, amelyek biztosítják a feltételeket az intézmény normális és korszerű munkájához a következő évtizedekben. A megújulással egyidejűleg más státuszt is kap az intézmény, amely lehetővé teszi a biztonságos működést, ezt pedig Újvidék költségvetéséből biztosítják” – fogalmazott Pásztor. Hozzátette: több fontos stratégiai projekt is van, ezek közül most fejeződött be a Szent Erzsébet-templom felújítása, amely magában foglalta a külső és belső rekonstrukciót, de felhelyezték a világítást és a templomórát is. „Különösen örülök annak a hírnek, amelyet ma kaptam, hogy minden technikai és adminisztratív feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődjön az 1944–45-ös ártatlan áldozatok emlékére állítandó emlékhely kialakítása. Ez a projekt nagyon fontos, nem anyagi, hanem az értékek és a civilizáció szempontjából. Ezért igyekeztünk kellő türelemmel lenni, és kivártuk a pillanatot, hogy ez év őszére elkészüljön a projekt. A műszaki tervdokumentáció elkészült és megvannak a szükséges eszközök is az első fázishoz, és remélem, hogy a munkálatok során a második szakaszra is elő tudjuk teremteni az eszközöket ennek a beruházásnak a befejezéséhez” – foglalta össze Pásztor Ferenc.

Milos Vucevic, Újvidék város polgármestere elmondta, hogy többek között azért is szereti Újvidéket, mert a város elég nagy ahhoz, hogy mindenkit befogadjon, és mégis kedvesen kicsi, hogy mindannyian ismerjük egymást.

Pásztor és Vucevic megtekintette az Európa Kollégiumot is, amely már 7 éve fogadja az Újvidéken tanuló egyetemistákat.

(vajma.info/Kárpátalja)