Felmérés: Az ukránok többsége változatlanul optimista

2022. június 30., 19:24 , 1114. szám

A Rejting Szociológiai Csoport 2022. június 18–19-én végzett, a háború kitörése óta tizenharmadik országos felmérése értelmében a válaszadók 75%-a véli úgy, hogy Ukrajnában a dolgok jó irányba haladnak. Csupán 13%-uk van ellenkező véleményen, további 12% nem tudott véleményt alkotni. Minden régióban és minden korcsoportban az irányt helyeslők vannak többségben.

A válaszadók 93%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna vissza tudja verni Oroszország támadását. Általános bizakodás tapasztalható e tekintetben valamennyi makrorégió lakosai és a különböző korcsoportok képviselői körében egyaránt.

A győzelembe vetett erős hittől függetlenül a válaszadók általában józanul ítélik meg a háború megnyerésének várható időpontját. Ma a többség (67%) úgy gondolja, hogy a győzelemhez legalább hat hónap vagy még több idő szükséges. A válaszadók negyede hisz a győzelemben néhány hónapon belül, és körülbelül 6%-uk szerint ez már néhány héten belül bekövetkezik. Azok körében, akik mielőbb remélik a győzelmet, valamivel többen vannak az idősek. Ugyanakkor a válaszadók fele még ebben a korosztályban is csak hat hónapon – egy éven belül lát esélyt a háború megnyerésére.

A külföldi vezetők közül Andrzej Duda lengyel elnökhöz és Boris Johnson brit miniszterelnökhöz viszonyul pozitívan az ukránok legnagyobb hányada, több mint 90%-uk (74-76% viszonyulása teljesen pozitív, további 15-16%-é inkább pozitív). Pozitívan viszonyul Joe Biden amerikai elnökhöz a lakosság 89%-a, Gitanas Nauseda litván elnökhöz a 73%-a, Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a 71%-a. Recep Tayyip Erdogan török elnök esetében 59%, Emmanuel Macron francia elnöknél 58%, Klaus Iohannis román elnöknél 50% (a megkérdezettek 30%-a nem ismerte őt), Mario Draghi olasz miniszterelnöknél 45% (25% nem ismerte őt), Olaf Scholz német kancellárnál 41% ez az arány. Orbán Viktor magyar miniszterelnök megítélése a válaszadók 53%-ánál negatív, 20%-uk pozitívan viszonyul hozzá, 20%-uk nem ismeri. A válaszadók túlnyomó többsége negatívan viszonyul Fehéroroszország (95%) és Oroszország (98%) vezetőihez.

A válaszadók 87%-a támogatná Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz népszavazás esetén (4% ellenezné, 8% nem szavazna). A megkérdezettek 69%-a hisz abban, hogy legfeljebb öt éven belül megtörténik a csatlakozás az EU-hoz (ezek 40%-a szerint 1-2 éven belül, 29%-uk pedig úgy véli, hogy öt éven belül). További 14% azon a véleményen van, hogy Ukrajna az elkövetkező 5–10 éven belül válik az EU tagjává, míg 3% 10–20 éven belül számít erre. Csak 7% nem hiszi, hogy Ukrajna integrálódik az Európai Unióba.

Nőtt a NATO-tagság támogatottsága: 76% támogatná a csatlakozást népszavazáson, 10% ellenezné, 12% pedig nem szavazna. 2022 márciusában a megkérdezettek 68%-a támogatta a Szövetséghez való csatlakozást.

A felmérést a 18 éven felüli lakosság körében végezték az ország valamennyi régiójában – a Krím és a Donyec-medence ideiglenesen megszállt területeinek és azoknak a régióknak a kivételével, amelyekkel a felmérés időpontjában nem volt mobiltelefonos összeköttetés. Az eredményeket az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat aktuális adatai alapján súlyozták. A minta életkor, nem és településtípus szerint reprezentatív. Mintapopuláció: 1200 válaszadó. Felmérés módszere: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). A 0,95-ös konfidenciaszintű vizsgálat reprezentativitásának hibája legfeljebb 2,8%.

(hk/ratinggroup.ua)