Segítik a hazatérésben az Oroszországba deportáltakat

2022. június 30., 13:16 , 1114. szám

Azok a deportált ukránok, akiknek lehetősége lesz elérni az ukrán határt, okmányok nélkül is beléphetnek az országba – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

„A borzalmas szűrőtáborokon átesett emberek háromnegyedének sikerül megmenekülnie, de nem mindegyikük tér vissza Ukrajnába. Jelenleg olyan útvonalakat dolgozunk ki, amelyeken ingyenes járművek fognak közlekedni, melyek pénz és útlevél híján is segítik az ukránokat. Egyszerűen nincs útlevelük, ezeket elveszik a szűrőtáborokban. Segítünk eljutni Ukrajnába” – mondta.

Verescsuk szerint a járatok Észtországból és Lettországból indulnak majd, mivel ebből az irányból térnek vissza a legnagyobb számban a deportáltak.

„Oroszországi határaink le vannak zárva, de megállapodásunk van a határőrökkel, hogy ha az ukránoknak sikerül elérniük az ukrán határt, útlevél nélkül, személyazonosító okmányok nélkül is átengedjük őket. A lényeg, hogy megtaláljuk a haza vezető utat, mi segítünk a jegyekkel, úti okmányokkal” – mondta.

A portál emlékeztet, ukránok százezrei nem tudnak hazatérni Oroszországból.

(hk/korrespondent.net)