25 éves a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

2022. július 2., 09:48 , 1115. szám

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége a Kárpátalján élő magyar vállalkozók gazdasági és szociális érdekeit képviselő társadalmi szervezet, amely 1997-ben kezdte működését. Elsődleges célja kezdetektől fogva a kárpátaljai magyarság gazdasági életének fellendítése, valamint Ukrajna gazdaságába történő integrálása volt, megőrizve annak sajátosságait. Jogot formál gazdasági kapcsolatok létesítésére hozzá hasonló belföldi és külföldi szervezetekkel. Feladatai közé tartozik a munkahelyek teremtése, a szakemberképzés, valamint szakmai konferenciák szervezése, a vállalkozók munkájához szükséges modern technológia beszerzése, információs központ létrehozása, a szövetség tagjai által megtermelt termékek értékesítésének elősegítése, pénzügyi alap létrehozása.

„A szövetség a tevékenységével szinte egész Kárpátalját lefedi. A kezdetekben 106 alapítóval indultunk, mára azonban már 2 616 tagot számlál az egyesület, ami azt jelenti, hogy szinte minden kárpátaljai magyar kis- és középvállalkozás egy közösségbe tömörül. Célunk az volt, hogy a kárpátaljai vállalkozók egy csoportba, egy egységbe tömörüljenek, hiszen az egyik legfontosabb erényünk az összetartozás” – fogalmazott Virág László, a KMVSZ elnöke.

„A legfontosabb az, hogy a szövetség minden tagja össze kell, hogy tartson, és mindig fejlődnünk kell!” – emelte ki Jakab Sándor beregszászi borász, a KMVSZ tagja.

A Turul Expo évek óta a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje, amely lehetőséget biztosít a vállalkozók bemutatkozására. A szövetség idén immáron kilencedik alkalommal készült megszervezni a szezon legsikeresebb programját, azonban a háború miatt törölniük kellett az eseményt. A korábbi évek tapasztalatai viszont jól megmutatták, hogy a rendezvények alkalmával minden érdeklődő megismerkedhetett a kárpátaljai vállalkozókkal és termékeikkel. Azok a látogatók pedig, akik bátran végigkóstolták az expón kínált termékeket – füstölt húsokat, sajtokat, gyümölcsleveket, lekvárokat és borokat –, a kedvenceiket is megtalálhatták köztük.

A kárpátaljai magyarság gazdasági élete egyik legnagyobb éves rendezvényének számító legutóbb megrendezett expón közel száz kárpátaljai és külföldi vállalkozó mutatkozott be. Az esemény Kárpát-medence-szerte ismertté és elismerté vált.

„A tíz évvel ezelőtt megrendezett első Turul Expo nagy lehetőség volt a tagság, a vállalkozók, a borászok, méhészek és a gazdák számára egyaránt” – fogalmazott Himinec László, a KMVSZ tagja.

A szövetségen belül vannak szakbizottságok, vállalkozói szekciók. Ennek köszönhetően az egyforma ágazatokkal foglalkozó tagok megoszthatják egymással a vállalkozásaik során felmerülő különböző praktikáikat, észrevételeiket.

A KMVSZ tagjai nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre és a becsületes munkával készült termékekre, ezért született meg egy évvel ezelőtt a Kárpátaljai márkacsalád, ami egy új minőségi szintet képvisel. A termékeket látván a vásárló rögtön tudhatja, hogy megbízható, hazai termelő portékáját tartja a kezében vagy kóstolja éppen.

A szövetség fejlődési lehetőségeket is biztosít tagtársainak. Különböző továbbképző tanfolyamokat szerveznek a gazdák számára, ahol az üzleti világ témaköreiben juthatnak számukra és vállalkozásaik számára hasznos információkhoz. Emellett alapképzéseket is biztosítanak minden érdeklődő számára.

A vállalkozók úgy vélik, hogy a szövetség révén egy új világ lehetőségei nyílnak meg előttük.

„A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége nagy segítség a helyi vállalkozóknak, hiszen ablakot nyit a külvilág felé, így a szervezet munkája által a tagok jobban megismerhetik mind egymást, mind egymás munkáját” – fogalmazott Heé Béla, a gáti Arizona étterem tulajdonosa.

A kolhozrendszer felbomlása után fogalmazódott meg az alapítókban az ötlet, hogy össze kell fogniuk a kárpátaljai magyar vállalkozók érdekében. A kezdeti nehézségek és a szkeptikus reakciók ellenére az azóta 25 éves múlttal rendelkező szövetség megannyi munkalehetőséget teremtett, a vállalkozók számára igyekezett beszerezni a szükséges modern technológiát, és elősegítette a szövetség tagjai által előállított termékek értékesítését. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége az a szervezet, amely támogatásával és segítségével maximálisan elősegíti a helyi magyar vállalkozókat az itthonmaradási szándékukban. Közösen összefogva, egymásra támaszkodva pedig a következő 25 évben is sikeresen végezheti majd munkáját.

TV21 Ungvár/K. K.