Kutatás: Az ukrajnai háború hatására az európaiak felsorakoznak az Unió mellett

2022. július 2., 12:35 , 1114. szám

Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az európai közvéleményben – ezt mutatják az Európai Parlament 2022 tavaszi Eurobarométer felmérésének eredményei, amelyeket az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának weboldala ismertet.

Kiderül például, hogy az európaiak csaknem 65%-a jó dolognak tartja az uniós tagságot. Ez a legpozitívabb eredmény 2007 óta, amikor a megkérdezettek 58%-a vélekedett így.

Az európaiak 52 százalékának pozitív a véleménye az EU-ról, míg 12 százalékuknak kedvezőtlen. Ez 3 százalékpontos emelkedés a tavalyi év november–decemberéhez képest, egyben a legjobb eredmény, amelyet 2007 óta mértek az Európai Parlament felméréseiben. Az egyes tagállamokban 32%-ostól (Görögország) 76%-osig (Írország) terjed a támogatottság. Magyarországon a megkérdezettek 46%-a mondta azt, hogy pozitív kép él benne az EU-ról, ez 2 százalékpontos csökkenést mutat a fél évvel ezelőttihez képest.

A közelmúlt eseményei hatottak arra is, hogyan látják az európaiak a nemzetközi színtér többi szereplőjét. Oroszországról mindössze a válaszadók 10 százalékának van kedvező véleménye, míg 2018-ban 30 százalék vélekedett így.

A legtöbb európai alapvető változásként érzékeli az ukrajnai háborút: 61%-uk nem bízik abban, hogy életük változatlanul folytatódik tovább. A válaszadóknak csak mintegy harmada (37%) volt ezzel ellentétes véleményen. Az Európai Bizottság megbízásából készült, a minap közzétett felmérés szerint tízből nyolc európai polgár (80%) az orosz kormánnyal, vállalatokkal és magánszemélyekkel szembeni gazdasági szankciók mellett foglal állást.

Az infláció és a megélhetési költségek már az Ukrajna elleni háború kezdete előtt emelkedni kezdtek, most pedig tízből négy európai mondta azt, hogy a háború következményeit saját életszínvonalukon is érzékelik. Azonban az európai egység és ellenálló képesség egyértelmű jeleként átlagosan az európaiak 59%-a szerint a közös európai értékek – például a szabadság és a demokrácia – védelmének elsőbbséget kell élveznie még akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. Ez a többségi vélemény a tagállamok többségében (húsz országban) is. Vannak azonban országok, ahol nehezebb a választás, a két válasz közötti különbség elhanyagolható. Hat tagállamban pedig, köztük Magyarországon is, a többség szerint az árak és a megélhetési költségek szinten tartásának kell elsőbbséget kapnia.

(zzz/europarl.europa.eu)