Kárpátaljai díjazottjai is vannak a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatnak

2022. július 3., 15:41 , 1115. szám

A megmérettetést a Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület hirdette meg. A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek megőrzése, továbbfejlesztése, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek. A díjátadó ünnepségre Mezőkövesden került sor július 1-jén.

Az immár harmincadik alkalommal meghirdetett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatra összesen 120 alkotótól 540 pályamunka érkezett be, ebből 19 pályamű Kárpátaljáról. Az egyéni és csoportos alkotók két kategóriában – az öltözék és kiegészítői, valamint a lakástextíliák és közösségi terek textíliái – nyújthatták be pályázataikat.

Rekordszámú pályamunka érkezett be az idei hímzőpályázatra – tudatta dr. Czingel Szilvia, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője. „Emiatt nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, de roppant hálásak vagyunk, hogy ilyen sok pályamunka érkezett be hozzánk. Külön öröm számunkra, hogy a határon túlról, így Kárpátaljáról is érkeztek pályamunkák” – tette hozzá a múzeum vezetője.

A harmincadik Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton Szuper Miklósné Bohus Judit és a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely – Halász Kovács Mária, Horváth Erika, Tar Emese, Bereczky Zsuzsanna, Kopinec Emese, Kovács Marianna, Pribula Szabina és Vass Veronika munkái – részesült Kisjankó Bori-díjban. Bohus Judit több évtizede szervez és vezet szakköröket, a többi között az ő nevéhez fűződik a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely is.

„Számomra nagyon nagy boldogság, hogy kárpátaljai magyarokat taníthatok. A nagydobronyi és a beregi keresztszemes munkákat próbáljuk feleleveníteni és megvalósítani a régi archív anyagokból úgy, hogy a mai kor követelményeinek is megfeleljenek” – mondta Szuper Miklósné Bohus Judit.

Mintegy 340 alkotás kapott minősítést hagyományos vagy modern kategóriában, amely jelzi, hogy évről évre egyre rangosabbak és nívósabbak a beérkezett alkotások.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület vezetője őszinte háláját fejezte ki Bohus Juditnak, aki a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely megalakulása óta egyengette útjukat, és állandó szakmai támogatásával segítette munkájukat.

A Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelyt a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület hívta életre 2021 októberében. Tagjai olyan kárpátaljai fiatalok és korábban hobbihímzőként tevékenykedők, akik a hímzőműhelybe tömörülve próbálják népszerűsíteni, feleleveníteni és a modern követelményekhez igazítani a különböző kárpátaljai autentikus mintákat.

A hímzőpályázat névadója, Kisjankó Bori 1876-ban született Mezőkövesden. A matyó hímzések előrajzolója és továbbfejlesztője volt. Ő alkotta meg a rózsák és virágok legtöbb variációját. Emlékére háromévente rendezik meg a hímzőversenyt.        

TV21 Ungvár/K. K.