Felelőtlenség miatt égett le a búzatermés

2022. július 4., 09:48

Mindenki elfáradt a hőségtől, kivéve a száraz növényzetet égetők. Ők nem állnak le, továbbra is „játszanak” a tűzzel nyílt területeken. A tűzoltóknak emiatt naponta több mint egy tucat tüzet kell eloltaniuk az ökoszisztémákban.

Szombaton 0,7 hektár búza égett le magánszemélyek mezején, és további 7 hektárnyi legelő növényzete pusztult el abban a tűzben, amely a munkácsi járási Iványi (Ivanyivci) kistérség területén, Cserház (Cserejivci) községben keletkezett. Valamivel több mint 2 órába telt, mire a tűzoltók a tűző nap alatt megállították a lángok átterjedését még nagyobb területekre, majd később teljesen eloltották azt. Az oltási munkálatokban a Munkácsi 2. Számú Állami Tűzoltó- és Mentőegység 17 munkatársa dolgozott három tűzoltóautóval. Mindeközben a helyi lakosok traktorral szántották fel a területet a láng terjedési vonala mentén. Így sikerült elérni, hogy további búzamezők pusztuljanak el a lángokban.

A tűzoltók ismételten mindenkit arra szólítanak fel, hogy ne égessék a száraz aljnövényzetet és ne használjanak nyílt lángot a természetben, mert a kánikulában egy kis szikra is nagy tüzet okozhat. Az ilyen tüzek pedig nemcsak a környezetet pusztítják el, hanem a termést is, ami háborús időszakban még inkább megengedhetetlen.

(Facebook/RV)