„Egy kis mozgás senkinek sem árt” – kezdetét vette a II. Ung-vidéki Sporttábor

2022. július 5., 13:27 , 1115. szám

Idén második alkalommal rendezi meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) Fókuszban a tehetség a sport terén című sporttáborát az Ung-vidéken a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjában július 4–9. között. A tábor megnyitójára július 4-én került sor.

A szervezők februártól májusig várták az olyan 12–17 éves fiatalok jelentkezését, akik érdeklődnek a sport iránt, valamint szeretik megmérettetni magukat különböző sportágakban. A tavalyihoz képest idén szinte duplaannyian, 59-en jelentkeztek tíz település tizenegy intézményéből.

A hét folyamán a résztvevők különböző sportolási lehetőségeket próbálhatnak ki, mint például a labdarúgás, röplabda, asztalitenisz, karate, kenu, tollaslabda, sakk és dámajáték. A foglalkozásokat helyi szakemberek vezetik. A programok három csoportban zajlanak, ezáltal a résztvevőknek lehetőségük nyílik fejleszteni magukat egyénileg és csapatjátékokban egyaránt.

„Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a hosszú ideig tartó bezártság után közösségben is lehessenek” – hangsúlyozta Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója.

A program során rengeteg szakmai foglalkozásra kerül majd sor, többek között karatefoglalkozásokra, hiszen Moca Valéria karate-világbajnok érkezik majd a táborba. A szakmai programokon túl a szervezők szeretnék, ha a fiatalok közösséget építenének, és élményekkel telve térnének majd haza az ötnapos tábor végeztével.

A „GENIUS” JA feltett célja, hogy a fiatalok mozogjanak, sportoljanak a nyár folyamán, ezért négy különböző sporttábor is várja az érdeklődőket ez idő alatt. Három Fókuszban a tehetség a sport terén tábor – Nagydobronyban, Péterfalván és Beregszászban –, valamint egy brazil jiu jitsu harcművészettábor is várja az érdeklődőket Péterfalván. Emellett két sportverseny is színesíti a nyári szünetet, mégpedig a Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa, amelyet idén immár tizedik alkalommal rendeztek meg, illetve a IX. Zupkó József Kézilabda Emléktorna.

A tábort Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatja. 

TV21 Ungvár/K. K.