Három kisbusznyi adomány érkezett Záhonyból Kárpátaljára

2022. július 5., 14:52

Kedden és szerdán Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közreműködésével Helmeczi László Záhony polgármestere által felajánlott adományt juttattak el Kárpátaljára a rászoruló gyermekek részére. Az adomány három részből áll, melyet három helyszínre – kedden az Ungvári Városi Klinikai Gyermekkórházba, szerdán a Szolyvai Gyermekotthonba és a Munkácson működő Kárpátaljai Megyei Gyermekkórházba – szállítanak. Mindenhová kicsit mást visznek, attól függően, hogy hol mire van leginkább szükség.

Július 5-én délelőtt az Ungvári Városi Klinikai Gyermekkórházba Kuti László és Papp Ferenc konzulok kíséretében érkezett meg a kisbusznyi szállítmány.

– Ez alkalommal Záhony város támogatását hoztuk el ide, Ungvárra. Ez egy jelentős értékű adomány, amit kifejezetten Záhony város polgármestere és a határ menti magyar település lakossága gyűjtött össze a Kárpátalján élő helyiek és az itt tartózkodó belső menekültek megsegítésére – hangsúlyozta Kuti László.

Jelentős összegű támogatásról van szó, amely elsősorban tisztálkodó szereket, tartós és rövid lejáratú gyermekélelmiszereket, pelenkákat, s egyéb fontos dolgokat tartalmaz. Az adományozók nemcsak a gyermekekre gondoltak, hanem az anyukákra is, ezért olyan higiéniai cikkeket is tartalmaz a szállítmány, amire a hölgyeknek van szüksége.

– Pontosan tudjuk, hogy a menekült családok egy része minden nélkül érkezett, tehát nekik sok segítségre van szükségük – jegyezte meg a konzul. – Nagyon lényeges számunkra, hogy igazi humanitárius, a szó eredeti értelmében emberi segítséget tudjunk nyújtani azoknak, akik ennek a háborúnak, ennek a szörnyű helyzetnek az ártatlan áldozatai vagy károsultjai, és ők elsősorban a mi szemünkben a gyerekek. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban, amikor sokan panaszkodnak arra, hogy kicsit csökkent az adományozó kedv – hiszen olyan régen folyik már ez a szörnyű háború – a magyar emberek, a magyar települések megmutatják, hogy belőlük nem halt még ki a segítségnyújtási készség, és tudunk még most is támogatást szerezni, nyújtani azoknak, akiknek a leginkább szükségük van rá – hangsúlyozta Kuti László.

Német Magdolna, a kórház megbízott főorvosa elmondta, hogy jelenleg az egészségügyi intézményben mintegy 90 gyermeket kezelnek, köztük kárpátaljaiakat, illetve sok menekültet is.

– Adott pillanatban 22 kényszeráttelepült gyermeket kezelünk a kórházunkban. Mindenre szükség van, étkeztetési cikkekre, pelenkákra, ápolási és tisztálkodási szerekre, más egyébre. Nagyon örülnénk, ha gyógyszeradományt is kapnánk, azonban ilyen egyelőre ritkán érkezik. De reméljük, hogy akinek lehetősége nyílik rá, az támogatni fogja a gyermekkórházunkat. Örömmel fogadunk bármilyen segítséget.

– Kárpátalján úgy tartják, hogy egy jó szomszéd sokkal többet ér, mint egy rossz barát. Most épp ilyen eseménynek lehetünk a tanúi, amikor a szomszédaink, a magyarországiak átérezve a helyzetet, rendszeresen igyekeznek nekünk támogatást nyújtani – jegyezte meg Jaroszlav Hlahola, a városi egészségügyi és polgárvédelmi főosztály vezetője. – A ma kapott adomány nagy jelentőséggel bír a kis páciensek számára. Jelenleg Ungváron több mint 50 ezer belső menekült él, köztük nagyon sok gyermek. Ezek az emberek egészségügyi ellátást is igényelnek. A városi tanács, az önkéntesek, szponzorok erőfeszítéseinek köszönhetően ezt meg is kapják. Szoros kapcsolatokat ápolunk Magyarországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal. Amiből nálunk elegendő mennyiség mutatkozik, vagy nincs rá szükség, küldünk igény szerint azokba a régiókba, ahol igény mutatkozik az adott cikkre – közölte Jaroszlav Hlahola és kiemelte: tudják, hogy Magyarország jelenleg nem szorul segítségre, de reményeik szerint a háború befejezését követően szeretnék meghálálni az adományokat.

Rehó Viktória