Néptáncpedagógus módszertani képzés Sátoraljaújhelyen

2022. július 5., 16:19 , 1115. szám

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja (HHHK) kirendeltsége tavaly szeptemberben indította útjára a 120 órás intenzív néptáncpedagógus-képzést a kárpátaljai néptáncot oktató pedagógusok számára. A program szakmai kidolgozói a nyíregyházi tanoda vezetői, az Antal házaspár voltak, akik a néptáncoktatásnak különböző alapjaival ismertették meg a résztvevőket. A háború miatt a tavaszi foglalkozásokat nem tudták megtartani Kárpátalján, így azokra július 2–3. között került sor Sátoraljaújhelyen.

Antal Dóra néptáncpedagógus, a módszertani képzés szakmai oktatója elmondta: „Tavaly szeptemberben volt az első foglalkozás. A férjemmel egy olyan tematikus egységet építettünk fel, amellyel – reményeink szerint – a kárpátaljai pedagógusok életét igyekszünk megkönnyíteni. A néptáncórákat kicsit színesebbé téve, könnyebb tanítási órákat, lehetőségeket kínálunk számukra. Februárban voltunk utoljára kint. Az elmúlt három hónap kiesett. Most Sátoraljaújhelyen a koreográfiai alapismeretekkel foglalkoztunk. Azért gondoltuk ezt, mert tanév vége van, s ilyenkor a koreográfiakészítések ideje van, és az a munka, melyet félbeszakított a háború, három hónapos kihagyás után nem érdemes folytatni, ezért egy új témába kezdtünk.”

A tanfolyamra közel 35 kárpátaljai pedagógus jelentkezett. Azonban a kialakult helyzetből adódóan 40 százalékra csökkent a mostani záró­alkalom résztvevőinek száma, hiszen a kötelező besorozások miatt több férfipedagógus sajnos nem hagyhatja el az országot.

Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségének kulturális szervezője elmondta: „A HHHK azzal a céllal hozta létre a néptáncpedagógusok képzését, hogy segítse a helyi pedagógusok fejlődését, szakmai előrehaladását. Tavaly szeptemberben 35 pedagógussal kezdtük meg ezt a munkát. Sajnos idén a február 24-i eseményeket követően ez a létszám csökkent. De nagyon örülünk annak, hogy itt, Sátoraljaújhelyen ezt a képzést megvalósíthattuk, s megtarthattuk a záróalkalmakat.”

A képzés által a kárpátaljai pedagógusok olyan módszertani segítséget kapnak, amelynek köszönhetően játékosabb, élménydús formában taníthatják meg egy-egy tájegység táncanyagát a különböző korosztályú gyermekek számára.

Jőrös Dóra résztvevő kiemelte: „Számomra mindig nagy öröm, ha ilyen képzések valósulnak meg. Ugyanis ez az otthoni munkánkhoz, akik úgy döntöttünk, hogy otthon maradunk és otthon igyekszünk megtartani a magyarságot, nagyon sok mindent tesz hozzá a munkánkhoz. Szakmailag olyan tudást és módszertani segédleteket kapunk, amit a mindennapi munkánk során be tudunk építeni a munkánkba és hasznosítjuk a gyerekekkel.”

A tanfolyamot sikeresen elvégzők oklevélben részesültek. A program lezárásaként a pedagógusok közös koreográfiával örvendeztették meg tanítványaikat a táborzáró műsor keretében.

Kőváry