Belső-ukrajnai és magyarországi gyerekek közös tábora Záhonyban

2022. július 13., 10:09 , 1117. szám

Záhony önkormányzata közös nyári tábort szervez 60-60 átmenetileg Kárpátalján tartózkodó belső-ukrajnai menekült és magyarországi gyermek számára. Az első csapat már útnak is indult Kárpátaljáról.

A szervezők célja, hogy a táborok alkalmával a fiatalok minél jobban megismerjék egymást. A tábort a nyár folyamán három alkalommal egyhetes turnusokban szervezik meg 20-20 fő részvételével.

„Azt szeretnénk, hogy a nyár folyamán az ukrán és a magyar gyerekek összebarátkozzanak, megismerjék egymás élethelyzetét, így könnyebben tudják majd segíteni egymást a jövőben” – fogalmazott Helmeczi László, Záhony polgármestere.

A tábor változatos programjai között kiemelt szerepet kapott az aktív pihenés. Rengeteg szabadidős program és kirándulás várja majd a táborozókat, mint például az úszás, kerékpározás, túrázás, valamint látogatás az állat- és kalandparkba.

A szórakoztató és kikapcsolódást szolgáló programok mellett Kelet-Magyarország kulturális örökségeit is igyekeznek majd megismertetni a résztvevőkkel. Többek között Zsurk egyik ékkövét, a több száz éves fatemplomot, amely az ország legmagasabb fából épített haranglábával büszkélkedhet. A Tokaj mellett található Megyer-hegyi tengerszemhez is ellátogatnak majd, amely a világörökség részét képezi.

„Nagyon sok kalandos és kulturális programon vehetnek majd részt a táborozók. Egy olyan tartalmas hetet biztosítunk a gyerekek számára, amely felejthetetlen élményekkel gazdagítja őket” – mondták a szervezők, akik nagy hangsúlyt fektettek a tábor megszervezésére. Minden nevelő és pedagógus ért mind ukrán, mind orosz nyelven, hogy a gyerekek minél könnyebben megismerkedhessenek egymás kultúrájával.

A tábor megszervezésében Záhony önkormányzata mellett bekapcsolódott a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) is, amely többek között a gyermekek és kísérőik Magyarországra utaztatásában nyújtott segítséget.

A Tisza ETT a háború kirobbanása óta nagy szerepet vállal a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatásában Kárpátaljára, illetve minden olyan kapcsolat elősegítésében részt vállalnak, amely segíti a bajbajutottakat.

„Elsősorban a háború borzalmai elől menekülő, lakhelyüket már több mint három hónapja elhagyni kényszerülő gyerekek számára biztosítunk felhőtlen kikapcsolódást, akiknek nagy szüksége van most erre” – hangsúlyozta Cap Andrea, a Tisza ETT igazgatója.

A nyári tábor programjai a résztvevők számára ingyenesek, az UNICEF támogatásával valósulnak meg.

TV21Ungvár/K. K.