Rövidesen indul a járművezető-képzés új rendszere

2022. július 17., 17:05 , 1116. szám

Július 24-én életbe lép Ukrajnában a járművezetői engedély megszerzésének új rendszere – emlékeztet a Szuszpilne.

A közszolgálati tévécsatornának nyilatkozó Kosztyantin Vinnicsenko, a Belügyminisztérium egyik regionális szolgáltató központjának vezető szakembere rámutat: korábban két hónapig tartott az oktatás az autósiskolában, majd két vizsga következett. A jövőben egy hónapig tanulják a közlekedési szabályokat a jogosítványért jelentkezők, aztán vizsgát tesznek a szolgáltató központban. Hasonló lesz az eljárás a vezetés gyakorlati oktatásánál is – mondja. Ily módon a képzés két részre oszlik: előbb az elmélet, azután a gyakorlat következik. Minden szakasz után külön vizsgát tesznek a jelentkezők.

Az autósiskolában a KRESZ szabályainak elsajátítása után a hallgató igazolást kap a tanfolyam elvégzéséről. Az elméleti bizonyítvány egy évig lesz érvényes. Tehát egy év áll rendelkezésére a tanulónak, hogy letegye az elméleti vizsgát és jelentkezzen a gyakorlati képzésre. Azaz, aki sikeresen elsajátította az elméletet, annak ismét az autósiskolába kell járnia, hogy elvégezze a gyakorlati tanfolyamot. A gyakorlati képzésről kiadott igazolás két évig lesz érvényes. Ez idő alatt a tanuló bármelyik szervizközpontban leteheti a gyakorlati vizsgát és megszerezheti a jogosítványt – magyarázza Vinnicsenko.

Elmondása szerint az elméleti vizsga menete nem változik: a jelentkezőnek 20 perc áll a rendelkezésére, hogy megválaszoljon 20 kérdést. Eközben legfeljebb két hibát véthet.

Korábban a diákok 2–2,5 hónapig tanultak az autósiskolában. Párhuzamosan sajátították el a közlekedési szabályokat és az autóvezetést. Most mindkét blokkra egy-egy hónapot szánnak. A szakértők azonban még nem látják át, hogyan lehet a programot az új formátumhoz igazítani – mondta el a Szuszpilnének Mikita Nemjatij, az egyik autósiskola oktatója.

„Napjainkban az ember nem tud órákon át ülni és tanulni, ez nagyon nehéz. Sajnos az ország autósiskoláiban nincs még világos munkaterv” – jelezte.

A Szuszpilne szerint a napokban a Belügyminisztérium fő szolgáltató központja tanácskozást tart a regionális kirendeltségek számára. A tervek szerint ekkor ismertetik az autósiskolák új tantervét.

(ntk/suspilne.media)