Amerikai emberi jogi díjat vett át az ukrán nép nevében Olena Zelenszka

2022. július 20., 17:12

Joe Biden amerikai elnök virágcsokorral fogadta július 19-én a Fehér Házban Volodimir Zeleszkij ukrán elnök feleségét, Olena Zelenszkát.

Ukrajna elnökének felesége a Fehér Házban tett látogatása alkalmával az amerikai first ladyvel is egyeztetéseket folytatott. Olena Zelenszka és Jill Biden többek között az orosz–ukrán háború civilekre gyakorolt hatásáról is beszélt, mely még évekig jelen lesz Ukrajnában. Emellett az Egyesült Államok folyamatos támogatása is szóba került, mint ahogy Oroszország lehetséges felelősségre vonása. Ezt követően pedig Zelenszka – többek között – Antony Blinken külügyminiszterrel is találkozott.  

Majd az ukrán elnök felesége átvette az emberi jogi díjat, amellyel A Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa a Másként Gondolkodók Emberi Jogi Díjjal ismerte el az ukrán népet. A kitüntetést az országukra támadó orosz invázió elleni küzdelem elismeréseként vehette át Zelenszka, aki a héten Washingtonban tartózkodik.

„Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, és átvehetem ezt a díjat minden ukrán férfi és nő nevében, aki ma az orosz agresszió ellen harcol” – fogalmazott az ukrán first lady a kitüntetés átvételkor.

(Hírstart/Mandiner/DP)