Novák Szlovéniában: Átadták Lendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházát

2022. július 20., 13:15 , 1117. szám

Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök jelenlétében adták át múlt pénteken Lendván az MMÖNK új székházát.

Az eseményen a kétnapos hivatalos szlovéniai látogatásának záró programjaként részt vevő Novák Katalin felidézte, hogy voltak idők a XX. században, amikor büntetésre számíthattak, akik magyar anyanyelvükön szólaltak meg. „Ezek az idők elmúltak, és Európa békés egyesülésével lehetőséget kaptunk és teremtettünk arra, hogy újjáépítsük a nemzetünket összetartó kereteket” – tette hozzá.

Novák Katalin elmondása szerint a muravidéki magyaroknak sok szempontból jobb a helyzetük, mint nemzettársaiknak a környező országokban: garantált parlamenti képviseletük van, biztosítottak nyelvi jogaik, oktatásuk és kulturális önrendelkezésük.

Nem egyértelmű azonban, hogy a jobb körülmények könnyebbé teszik a magyar közösségek megmaradását, mindez személyes döntéseken múlik – figyelmeztetett a magyar államfő.

Mint hangsúlyozta, hivatalba lépésekor vállalta, hogy kiáll a magyarok érdekeiért a határokon túl is, ezt a vállalást pedig azóta is napról napra megerősíti.

Magyarország kormánya ennek az épületnek a felújításával járul hozzá, hogy Lendva szépüljön – mondta el Novák Katalin, hozzáfűzve: a székház a muravidéki magyarság új központja lehet.

Borut Pahor arról beszélt, hogy a szlovénok és a magyarok a történelem szerencsés időszakát élvezhetik, hiszen szuverén államokban élhetnek, miközben a rábavidéki szlovén nemzeti közösség és a muravidéki magyarság összeköti a két országot.

„Mi, szlovénok és magyarok büszkék vagyunk nemzeti identitásunkra, amelyet ápolni kell a nagy közös hazában, Európában is” – fogalmazott a szlovén államfő, hangsúlyozva: a történelmi tapasztalatok is bizonyítják, hogy az együttélés az identitás megőrzője.

Közös történelmünk legjobb időszakát kötelességünk úgy ápolni, hogy átadhassuk gyermekeinknek örökségül – emelte ki Borut Pahor.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke köszönetet mondott Borut Pahornak, amiért köztársasági elnökként és korábban miniszterelnökként is mindig fontosnak tartotta a nemzeti kisebbségek ügyét, Novák Katalinnak pedig azért, mert a szomszédos országok közül elsőként Szlovéniába tett hivatalos látogatást.

A székház átadásával a közösség régóta dédelgetett álma vált valóra – hangsúlyozta Horváth Ferenc, hozzátéve: a magyar kormány támogatásával megvalósult beruházás célja, hogy összekösse a muravidéki magyarokat, segítsen megőrizni örökségüket.

(MTI/Kárpátalja)