Szlovákiában rendkívüli állapotot hirdettek a Sajó miatt

2022. július 22., 17:33

A Tisza jobb oldali mellékfolyója, a Sajó (szlovákul Slaná) egy vasércbánya vízszivárgása miatt bevörösödött. A szennyeződés magas vastartalmának, lényegében a nagyon finomszemű rozsdának a folyóba kerülése miatt változott a Sajó színe vörösre, egyes helyeken sötétnarancssárgára. Február közepe óta ömlik a szennyező anyag a folyóba, megoldás még nem született.

Amint a novyny.sme beszámol, a Sajó folyó szennyezése miatt a szlovák kormány szükségállapotot hirdetett a Rozsnyói (Rozsnava, Kassa), Revuca és Rimaszombati (Revuca, Rimavska, Besztercebányai régió) járásban. A rendkívüli állapotot a bányászati tevékenység által szennyezett vízminőségi mutatók romlásának megakadályozása érdekében hirdették ki szerdán.

„Majdnem öt hónapja, hogy a folyó bepirosodott, a legfontosabb dolog, aminek meg kellett volna történnie, meg kell állítani a szennyezést és el kell végezni a helyreállítási munkálatokat” – kommentálta kritikusan Zuzana Čaputová elnök, megjegyezve, hogy már van egy bizonyos negatív hatás, a helyi ökoszisztémán tartósan visszafordíthatatlan lehet.

A Sajó február közepén a volt Siderit bányavállalat területén lévő vasércbányából kiszivárgott bányavíz miatt váltott pirosra. A folyóvíz kezdeti elemzésének eredménye 12-szeres vastartalom-többletet mutatott. Az elemzés megerősítette a mangán, a szulfátok és az arzén jelenlétének megnövekedett értékét is. Június közepén munkálatokat végeztek a bányában, hogy csökkentsék az erősen mineralizált vizek folyóba áramlását.

A Sajó folyó a Gömör-Szepesi érchegységben ered. Egy szakaszán szlovák–magyar határfolyó is. A Sajó vize 229 kilométer megtétele után Tiszaújvárosnál ömlik a Tiszába.

(mukachevo.net/RV)