Technikai eszközöket kaptak a KHÖT tagjai a Magyar Jezsuita Menekültszolgálattól

2022. július 22., 15:24 , 1118. szám

Nagy értékű technikai eszközökből álló csomagokat kapott a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT). A háztartási gépeket tartalmazó adományt a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat biztosította.

Sajgó Szabolcs, a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat vezetője az elmúlt héten negyventonnás adományszállítmánnyal érkezett Kárpátaljára. A logisztikai feladatok elvégzésében a Máltai Szeretetszolgálat volt a jezsuiták partnere, amelynek a beregszászi logisztikai központjában történt az eszközök átadása is.

A Magyar Jezsuita Menekültszolgálat felajánlásának és a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) közreműködésének köszönhetően egy közel tízmillió forint értékű adományt sikerült eljuttatni a Beregszászi kistérség számára, legfőképp azon intézményekbe, ahol jelenleg is menekülteket látnak el.

A KHÖT számos magyarországi szervezettel ápol partneri kapcsolatot, amelyek által szüntelenül azon fáradoznak, hogy segítsék a tagönkormányzatokat. A társulás még áprilisban kéréssel fordult a Magyar Jezsuita Menekültszolgálathoz, hogy segítsék azokat az önkormányzatokat, melyek menekülteket fogadtak be és látnak el. Erre a kérésre a szolgálat azonnal reagált, és elkezdték az adománygyűjtést. Az összegyűjtött, nagy értékű adományból háztartási termékeket – mosógépeket, hűtőszekrényeket, fagyasztóládákat, mikrohullámú sütőket, főzőlapokat, kávéfőzőket és vízforralókat – vásároltak, melyek a BJMSZ logisztikai segítségének köszönhetően most célba értek, és elősegítik a belső-ukrajnai menekültek önellátását.

A BJMSZ logisztikai központjában átadott háztartási gépek azt a célt szolgálják, hogy a még itt maradt és a jövőben Kárpátaljára érkező menekültek – a szállás biztosítása mellett – el tudják látni szükségleteiket önállóan. Ez hatalmas segítség és tehermentesítés a kárpátaljai önkormányzatok számára.

Visken jelenleg is több mint négyezer-nyolcszáz menekültet regisztráltak, akiknek az ellátásában nagy segítséget jelentenek a most érkezett eszközök.

„Kistérségünkben a menekültek kérdése stabilnak mondható. Jelenleg az egykori kórházunk épületében ötven személy él, akiknek kifogyóban vannak a készleteik, így nagy szükségük van ezekre a technikai eszközökre, amelyek megkönnyítik a hétköznapjaikat és itt-tartózkodásuk idejét” – fogalmazott Jaroszlav Hajovics, a Viski kistérség polgármestere.

A KHÖT tagönkormányzatai hálájukat fejezték ki az átadott háztartási eszközökért és technikai berendezésekért, amelyek nagymértékben megkönnyítik a kistérségek és a menekültek életét.

A Magyar Jezsuita Menekültszolgálat – a helyi szervezetekkel együttműködve – továbbra is segíteni fog Kárpátalján, s azon fog munkálkodni, hogy még hatékonyabb és célirányosabb legyen a magyar kormány által finanszírozott támogatás.

TV21 Ungvár/K. K.