A kajszibarack biológiai növényvédelme I.

Kajszihimlő

2022. július 26., 10:50 , 1117. szám

A következő hetekben a kajszibarack biológiai növényvédelmét ismertetjük részletesen. Különösen problémás ez a gyümölcsféle, mert nemcsak a kártevők és gombás fertőzések okoznak gondot a termesztés során, hanem a vírusok, baktériumok, fitoplazmák stb. is. Számos esetben e fertőzések miatt szárad ki a kajszi.

 

A kórokozó ismertetése, elterjedése

A kajszihimlő igen veszélyes és az egész világon elterjedt betegség. Sok esetben a háztáji kertekben tévesen gombás fertőzésnek nézik, azonban ezt a betegséget nem gomba, hanem vírus okozza. Bizonyos ideig a kajszi együtt tud élni a vírussal, de a fertőzés rendszerint a fa pusztulásához vezet. Ezenkívül a betegség következtében romlik a termés minősége, súlyos esetekben eladhatatlanná válik.

A levélen gyűrű alakú, halványzöld vagy sárga, elmosódott szélű foltok jelennek meg. A gyümölcsökön sárgászöld vagy sárgásbarna színű, gyűrű alakú, több esetben szabálytalan foltokat találhatunk. A csonthéjon jellegzetes sárgásfehér gyűrűk láthatók.

A fertőzés forrásai a fertőzött szemző hajtások, beteg magvak lehetnek. Ami a kór terjedését illeti, nagyon gyorsan és könnyen elterjedhet az ültetvényben, mivel a pollennel, növényi nedvekkel, levéltetvek által egyaránt átvihető a betegség. Nemcsak a kajszit, hanem a szilvát és az őszibarackot is megfertőzheti a vírus. Ha ültetvényünk egy fertőzött szilvafa mellett tálalható, akkor valószínű, hogy a beteg növény előbb-utóbb elfertőzi az egész ültetvényt. Éppen ezért minden esetben irtsuk ki a vadszilvafákat a kajsziültetvény közvetlen közeléből. Azért is fontos a vadszilvafák eltávolítása, mert a fertőzést az egész szezon alatt bármikor elkaphatja a gyümölcsfa.

 

A fajták fogékonysága

A legtöbb kajszifajta fokozottan érzékeny a kajszihimlőre. Napjainban már alig találni olyan kajszibarackfát, mely ne lenne megfertőzve ezzel a vírussal. Egyes fajták toleránsabbak, ilyen például a Michellini, Incorcio Pieri, Mayfire, Kinai-8 stb. Ma már vannak olyan fajták is, melyek ugyan hordozzák a vírust, de tünetmentesen, tehát semmilyen gazdasági kárt nem okoz a termesztésben a vírus jelenléte. Új kajsziültetvény telepítésekor ezt a szempontot mindenképpen figyelembe kell venni, és csak olyan fajtákat telepíthetünk, amelyek toleránsak a kajszihimlővel szemben.

 

Agrotechnikai és mechanikai védekezés

A beteg fákat meg kell semmisíteni. Az ültetvények létrehozásakor vírusmentes szaporítóanyagot használjunk. A szaporításra felhasznált növényi részeket tesztelni kell. Amennyiben észleljük a kórokozó által kiváltott tüneteket, a megszedett vesszőket, rügyeket semmisítsük meg. Ezenkívül a kajszihimlő elleni védekezés egyéb módja máig nem ismert. Tehát minden esetben a megelőzésre kell összpontosítani a védekezésben.

 

Ásványi anyagok, növényi kivonatok és kémiai védekezés

Metszéskor fertőtlenítsünk 2%-os formalinoldattal vagy tömény etil-alkohollal. Védekezzünk a levéltetvek és egyéb szívogató kártevők ellen a szüret utáni időszakban is! (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza