Humanitárius segéllyel visszaélőket leplezett le a rendőrség

2022. augusztus 4., 08:34 , 1119. szám

Ukrajnában a rendőrség 320 büntetőeljárást indított humanitárius segélyekkel elkövetett csalás és visszaélés miatt – jelentette az Ukrinform hírügynökség Ihor Klimenkóra, az Ukrán Nemzeti Rendőrség (NPU) vezetőjére hivatkozva.

„Az NPU 320 büntetőeljárást indított éppen ezekben a kérdésekben. Ez pedig sok, mert nemcsak az Ukrán Fegyveres Erők humanitárius vagy karitatív segélyezését értjük alatta, hanem a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekét is. Negyvenhárom embert már meggyanúsítottak, több ügyet is továbbítottunk a bíróságra. Úgy gondolom, hogy a közeljövőben igazságos határozat születik az ilyen emberekkel szemben” – mondta Klimenko az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában.

Az ukrán rendőrség vezetője több példát is felhozott a leleplezett visszaélésekre. Így Lemberg (Lviv) megyében az ügyeskedők katonai felszerelést igyekeztek értékesíteni a boltokban és piacokon. Dnyipropetrovszk megyében megkísérelték eladni a lakóhelyüket ideiglenesen elhagyók számára érkezett humanitárius segélyt, és csupán a bizonyítható elkövetési összeg 1,3 millió hrivnya ebben az esetben.

Rivne megyében a bűnözők jótékonysági segélyként érkezett gépkocsikat árultak. Az egyik ternopili jótékonysági szervezet pedig csaknem kétmillió hrivnyát tulajdonított el az állampolgárok adományaiból.

(zzz/ukrinform.ua)