Kezdetét vette a 8. Kulturális Filmek Fesztiválja Tállyán

2022. augusztus 6., 15:48

Magyarországi és határon túli filmesek részvételével elkezdődött a 8. Kulturális Filmek Fesztiválja. A négynapos rendezvénynek idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállya település ad otthont.

A találkozón olyan portréfilmek versenyeznek, amelyek a magyar kultúra értékeit továbbéltető személyeket mutatnak be a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben. Idén az internetes szavazatok alapján 20 filmet értékelt előzetesen a szakmai zsűri, amelyek közül 10 alkotás jutott a döntőbe. A filmfesztiválon közülük választják majd ki a nyertes produkciókat.

A versenyfilmeket video-, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával elkészíthették a pályázók.

A portréfilmek segíthetnek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét az egyetemes magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét arra, hogy mindezek megőrzése kulcsfontosságú. A portréfilm egy vagy több, helyben élő/élt magyar személyről szólhat, aki a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan jeleníti meg.

Az TV21 Ungvár munkatársai a korábbi években már több alkalommal is részt vettek a versenyen, ahol mindig szép eredményeket értek el. A mostani seregszemlére három filmmel neveztek be.

A megnyitó ünnepségen Bolyáki Attila, a fesztivál alapítója elmondta, a rendezvény kiemelten fontos feladata a magyar kultúra megőrzése, annak megismertetése és népszerűsítése a bemutatott filmes produkciók által. „A közösségi médiának és különböző internetes felületeknek köszönhetően tavaly több mint kétmillió felhasználót tudtunk elérni a kulturális filmek fesztiváljával, reményeim szerint ez az idén sem lesz kevesebb” – fogalmazott az alapító.

A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 500 ezer forintban, a harmadik helyezett 250 ezer forintban részesül. A közönségdíj 300 ezer forint, a legjobb operatőr pedig 800 ezer forint jutalmat vehet át a verseny végén.

TV21Ungvár/K. K.