A gyermekek beoltására szólítanak fel az orvosok

2022. augusztus 7., 11:50 , 1120. szám

Az orvosok arra hívják fel a kárpátaljai lakosok figyelmét, hogy az oltási naptárnak megfelelően vegyék fel a védőoltásokat, különös figyelmet fordítva a gyermekekre.

A tanév kezdete előtt ez a téma egyre aktuálisabbá válik, mivel a kötelező védőoltások nélkül a gyerekeknek nincs joguk gyermektársaik társaságában lenni, többek között iskolába és óvodába járni.

A kárpátaljai orvosok a belföldi menekülteket is arra kérik, hogy gondoskodjanak gyermekeik fertőző betegségek, például tuberkulózis, diftéria, kanyaró elleni védőoltásáról.

Hamarosan elkezdődik az új tanév, ám az elmúlt hónapok folyamán a kialakult körülmények miatt a gyerekek nem kapták meg a szükséges védőoltásokat – hívta fel a lakosok figyelmét Tetyana Kozak, Ungvár vezető családorvosa.

„Az elmúlt néhány évben a Covid tombolt, most pedig a háború. Nemcsak az egészségügyi dolgozók felelnek a gyermekek beoltottságáért, hanem a kollektívák is, az óvodák, iskolák munkatársai. Már megjelent Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának a rendelete, miszerint a tanév kezdetétől tilos beoltatlan gyerekeket beengedni az iskolákba, óvodákba” – hangsúlyozta a családorvos.

Megyénkben elegendő oltóanyag van készleten, és képzett szakemberek állnak a lakosság rendelkezésére ahhoz, hogy a gyerekeket és a kritikus infrastruktúrákban dolgozókat is nemcsak a Covid, hanem a diftéria és a tetanusz ellen is beoltsák.

TV21 Ungvár/K. K.