Zelenszkij aláírta a kommunális szolgáltatások díjainak emelésére vonatkozó moratóriumról szóló törvényt

2022. augusztus 19., 10:29

Volodimir Zelenszkij elnök támogatta a Legfelső Tanács döntését a kommunális szolgáltatások díjainak emelésére vonatkozó moratóriumról, és augusztus 18-án aláírta a 2479-IX. számú törvényt, amivel végérvényesen jóváhagyta a jelenlegi árakat a harci cselekmények idejére és a befejezésük utáni hat hónapra – jelentette a zn.ua az ukrán Közösség- és Területfejlesztési Minisztérium honlapján megjelent tájékoztatás nyomán.

Olekszij Csernisov, a tárca vezetője szerint a közüzemi szolgáltatások mai árainak fenntartása lehetővé teszi, hogy az ország stabilan átvészelje a nehéz telet.

„A fűtési szezonban nem emelkednek a fogyasztók hő- és melegvíz-díjai. Az ukrán elnök rendkívül fontos törvényeket írt alá, amelyek a 2022/23-as fűtési szezonban biztosítják mind az árstabilitást a hőszolgáltatás terén, mind a hőszolgáltató cégek fizetőképességét. Hiszen ez a fűtési idény lesz a legnehezebb, mióta Ukrajna független. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian együtt méltó módon megbirkózunk a kihívásokkal, és biztosítjuk a stabil fűtési szezont” – mondta Csernisov.

Megjegyezte, hogy a 2479-IX. sz. törvény előirányozza az adósság-átütemezési megállapodások szerinti adósságtörlesztés elhalasztását azon kommunális hőtermelő, víz- és szennyvízgazdálkodási vállalatok esetében, amelyek termelő létesítményei az ideiglenesen megszállt területen találhatók, vagy a tüzérségi támadások következtében megsemmisültek, illetve megsérültek, esetleg a harci cselekmények övezetében találhatók.

(zn.ua/Kárpátalja)