Nagy sikerrel ért véget a Munkácsy Mihály Magyar Házban szervezett magyar mint idegen nyelv tábor

2022. augusztus 22., 14:15 , 1122. szám

A magyar mint idegen nyelv elsajátítását ösztönző ötnapos nyári tábort szervezett 7–16 év közötti gyerekek számára a Munkácsy Mihály Magyar Ház. Az augusztus 15–19. között tartott foglalkozásokon a 45 résztvevő interaktív órák keretében csiszolhatta magyar nyelvtudását, bővíthette szókincsét, s ismerkedhetett meg magyar népdalokkal, mondókákkal, a magyar néphagyományokkal, valamint népi játékokkal és hangszerekkel.

Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere a programot összegezve rámutatott: „Ez egy nappali tábor, ahol a gyerekek reggel 9 órától délután 3 óráig vannak itt, a Magyar Házban. A nap folyamán délig tanórákon, interaktív foglalkozásokon vesznek részt, délután pedig a magyar kultúrát, a magyar népi szokásokat, hagyományokat mutatjuk be nekik, illetve részt vehetnek és kipróbálhatják ők is a délutáni foglalkozásokon ezeket.”

A tanórák levezetésére tapasztalt, szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógusokat kértek fel. Erdős Andrea, aki egy magánnyelviskola tanára, a TV21 Ungvár stábjának nyilatkozva elmondta, a felkérésre kihívásként tekintett, ugyanakkor nagy örömmel vett részt a tábor munkájában. „Inkább felnőttekkel szoktam dolgozni, s most nagyon érdekes a gyerekekkel, fiatalabbakkal. Az embernek egy kicsit fejlődni kell, ahogyan nekem is, mert a gyerekekkel egészen más az anyag, a hozzáállás, ezért nekem is készülni kellett az órákra, hogy azokat érdekesnek találják a gyerekek” – osztotta meg gondolatait a tanárnő, majd hozzátette: úgy véli, a táborozóknak elnyerte tetszését a foglalkozás, melyet alátámaszt az is, hogy amikor rövid szünetre adódott lehetőség, ők inkább a teremben maradva lelkesen dolgoztak tovább a kapott feladatokon.

„Kicsit meglepetés volt, hogy a csoportom kezdő, a gyerekek sem írni, sem olvasni nem tudnak, ezért a leggyakrabban játékos, illetve énekes módszereket használtam, mondókákat és énekeket tanulunk. Mindennap van egy téma, amin belül dolgozunk. A cél, hogy naponta legalább tíz szót megjegyezzenek, s ezért a következő napot igyekszünk azzal kezdeni, hogy játékos formában visszakérdezzük a korábban tanult szavakat” – mondta Mészár Karina, a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanára, aki a legkisebbeknek tartott órákat.

Pfeifer Anita kiemelte, hogy a visszajelzések alapján a nyelvi tábor elnyerte mind a résztvevők, mind a szülők tetszését. „Túljelentkezés volt a táborba. Az utolsó héten sajnos nagyon sok jelentkezőt vissza kellett utasítanunk, de negyven fővel terveztük ezt a tábort, amit végül negyvenöt gyerekkel indítottunk el. Már a tábor második napján a szülők arra kértek minket, hogy jövő héten is folytassuk, sőt tervezzünk ilyet ősszel, télen, nyáron, akár minden évszakban. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk” – közölte nagy örömmel a Magyar Ház kulturális menedzsere, aki azt is elmondta, hogy a táborba 90%-ban teljesen ukrán anyanyelvű családokból érkeztek a gyerekek, akik valamilyen szinten különórákon vagy más helyszíneken tanultak vagy jelenleg is tanulnak magyar nyelvet. „Célunk az volt, hogy mélyítsük a tudásukat, bővítsük a szókincsüket, és magyar közösségben legyenek ezek a gyerekek” –  emelte ki Pfeifer Anita.

A szervezők a tábor ideje alatt étkezést is biztosítottak a gyerekek számára. Az oktatók munkáját önkéntes nevelők, a munkácsi cserkészcsapat tagjai segítették. A magyar mint idegen nyelv nyári tábor Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.

TV21 Ungvár/CsA